– Underskudd, men ingen krise

Tross røde tall og sannsynlig millionunderskudd, foreligger det ingen planer om dramatiske kutt i Misjonssambandets virksomhet.

– Denne høsten må vi ta en vurdering på om vi har vært for offensive i det siste, skriver generalsekretærØyvind Åsland iNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM) på lederplass i organisasjonens organ,Utsyn.

Avdramatiserer

Det skjer et året NLM markerer sitt 125-årsjubileum og etter at resultatet for årets syv første måneder er et underskudd på 17,4 millioner kroner. Likevel er det ingen krisestemning i NLMs hovedkvarter påFjellhaug i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overfor Dagen avdramatiserer Åsland situasjonen og sier det ikke står kutt eller oppsigelser på dagsorden når hovedstyret møtes 21.-22. oktober. Da skal i første rekke budsjettet for 2017 og den videre satsingen behandles. Dramatiske kutt er ikke nært forestående. Derimot satses det målrettet på å øke inntektene.

– Ingen krise

– Nå dreier det seg hovedsaklig om å ha ekstra trykk på innsamling så vi kan øke gaveinntektene. Ellers gjelder det å hele tiden passe på at ikke kostnadene eskalerer. Det er vi konstant opptatt av, men nå må vi ha en ekstra skjerping på det, sier generalsekretær Åsland.

Han viser til NLMs mange trofaste givere som ønsker en sterk og aktiv misjonsorganisasjon.

– De vil at NLMs arbeid skal lykkes, og de har stor omsorg for arbeidet vårt. Derfor har jeg forventninger om økte inntekter i høst, sier Åsland. I den samme lederen ber han misjonsfolket vurdere om de «har mulighet til å ofre noe ekstra for misjonen mot slutten av jubileumsåret».

Åsland erkjenner at organisasjonen han leder, har villet veldig mye det siste året. Det har blant annet gitt flere ansatte utenlands og nye skoleprosjekter i Norge.

– Derfor er det klart det er tid nå i høst til å tenke ekstra grundig igjennom om aktivitetsnivået vårt er for høyt, sier Åsland, som håper og tror at dette nivået kan opprettholdes.

– Tåler underskudd

– Vi tåler et år med et lite underskudd, så får vi se på sikt hvordan det utvikler seg. Men det er ingen grunn til å snakke om kutt i den situasjonen vi er i nå.

– Så det er ingen krise?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, det er ikke krise. Vi la opp til et underskuddsbudsjett for 2016. Nå må vi jobbe knallhardt for at dette underskuddet skal bli minst mulig.

Kronekursen opp mot amerikanske dollar har spilt sterkt inn på NLM-økonomien, men krona er nå sterkere, og dette bidrar godt i riktig retning.

Videre er gavetallene for august nå kommet, og de viser at NLM nå er i rute på gavefronten sammenlignet med fjoråret.

– Hvis årets siste måned blir som fjorårets, kommer vi kanskje ut med syv millioner i minus. Det er bedre enn budsjettert for 2016, påpeker Åsland.