Kommer til Oslo: Patriark Filaret (t.h.), overhodet i den ukrainske ortodokse kirke i Kiev, har ifølge Bibelselskapet bekreftet han kommer til dialogkonferansen i Oslo. Det samme har en rekke andre ledere i ortodokse, katolske og protestantiske kirker i Russland og Ukraina gjort.

Ukrainske og russiske kirker til toppmøte i Norge

Bibelselskapet er vertskap når kirkelige toppledere fra Ukraina og Russland møtes til dialog i Oslo i september. – Kirkene kan forene Ukraina på tvers av politisk uenighet, mener bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen.

Lederen for den ukrainske, ortodokse kirke, patriark Filaret, har bekreftet at han kommer til rundebordssamtaler i Oslo 9.-12. september. Det samme har en rekke andre ledere for ortodokse, katolske og protestantiske kirker i Ukraina og Russland.

– Dette er stort. En så bred kirkelig samling mellom to så store land har knapt skjedd før, sier Bernt Greger Olsen i Det norske bibelselskap, som arrangerer konferansen sammen med Det ukrainske bibelselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det norske utenriksdepartementet støtter dialogkonferansen med rundt 800.000 kroner.

Kun den russisk-ortodokse kirke i Moskva har takket nei til invitasjonen. Årsaken er trolig at den ukrainsk-ortodokse kirke, som brøt med Moskva i 1991, kommer til Oslo.

Forsoning

Kirkene er blant de sterkeste aktørene i det sivile samfunn i Ukraina. Helt siden motsetningene mellom Ukraina og Russland brøt ut i åpen konflikt i vår, har de ulike kirkene drevet hjelpearbeid.

Bernt Greger Olsen er overbevist om at kirkene kan gjøre mer enn som så. Han tror de kan bidra til å skape fred og forsoning. Det samme mener Ukrainas president, Petro Porosjenko, som har oppfordret kirkene til å medvirke aktivt til en dialog om forsoning.

– Det kristne budskapet er et freds- og forsoningsbudskap. Hvis kirken ikke klarer å virke forsonende, har den bommet på sitt oppdrag, sier Bernt Greger Olsen.

Ødelagte relasjoner

Før kirkene kan samarbeide om nasjonal dialog, er det imidlertidig nødvendig å drive dialog kirkene imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessverre er det slik at kirkeledere som tidligere sto hverandre nær, nå står hverandre fjernt, fordi man har ulik oppfatning av den politiske konflikten, sier Olsen. – Virkelighetsforståelsen er svært forskjellig i øst og vest. Dette gjelder også i kirkene.

– Når konflikten er over, står man overfor et stort gjenoppbyggingsarbeid. Det handler ikke bare om ødelagte hus og infrastruktur, men også mye om ødelagte relasjoner, slår Olsen fast.

Han tror det er urealistisk at de russiske og ukrainske kirkelederne skal reise hjem fra Oslo med felles virkelighetsforståelse.

– Når vi inviterer kirkeledere til å komme sammen til samtaler og bønn, er det for å forsone mennesker i de to landene med hverandre.

Bygge broer

Leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, hilser dialogkonferansen velkommen. Han tror en samling av kirkelige ledere kan bidra til å bygge broer og øke forståelsen mellom partene.

– Hvor stor påvirkning konferansen får, gjenstår å se, men jeg mener det er positivt med alle de kontakter man kan etablere på tvers av denne fortvilte konflikten. Det er viktig at den politiske ledelsen kjenner trykket fra det sivile samfunn, og kirkene spiller en viktig rolle i begge land, sier Bondevik til Dagen.

Skarpe fiendebilder

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Julie Wilhelmsen, Russland-kjenner og seniorforsker ved NUPI, tror dialogkonferansen kan ha en positiv effekt.

– Problemet i konflikten mellom Russland og Ukraina er at den er så tilspisset på øverste, politiske nivå, og at dette forplantes nedover i alle institusjoner og arenaer. Fiendebildene er svært sterke. Ingen av partene har ønsket å føre dialog, selv om dette er den eneste løsningen på sikt. Hvis kirkene har en uavhengig rolle, kan de klare å starte denne nødvendige dialogen.

– Problemet er at også kirkene er i konflikt med hverandre, sier Wilhelmsen. Hun synes det er problematisk, men ikke uventet, at den russisk ortodokse kirke i Moskva har takket nei til invitasjonen til Oslo.

– Den russisk-ortodokse ledelsen er i dag lite interessert i dialog og økumenikk. Den er politisiert og fokusert på å bevare og hevde sin egenart. Slik er den en parallell til russisk politikk for øvrig, kommenterer Wilhemsen.

Møttes i Jerusalem

Det er bibelselskapets enestående posisjon i Ukraina som gjør dialogmøtet mulig. Organisasjonen har i mange år arbeidet nært med kirker og kirkelige organisasjoner i hele regionen og har dermed opparbeidet en betydelig ekspertise på tverrkirkelig dialog. Alle kirker i Ukraina er med i bibelselskapets styre.

Det har allerede vært arrangert en dialogkonferanse mellom de protestantiske kirkene i Jerusalem i mars. Også den ble støttet av norsk UD.

– Der så vi at det var behov for å fortsette dialogen og at man også burde invitere de ortodokse og katolske kirkene, opplyser Bernt Greger Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det norske bibelselskap har arbeidet tett med sine ukrainske kollegaer siden Det ukrainske bibelselskapet siden opprettelsen i 1990. De ti siste årene har de hatt en samarbeidsavtale med en rekke felles programmer.

Les også
Opprørere tvang fanger til å paradere i Donetsk
Les også
FNs menneskerettsleder refser Sikkerhetsrådet
Les også
– Titalls flyktninger drept i Øst-Ukraina
Les også
Flere tusen ofre i Ukrainas blodige borgerkrig
Les også
FN-rapport viser terror i Øst-UkrainaFlykatastrofen