Uklart alternativ, men alle vil ha maktskifte

En samlet opposisjon vil ha et regjeringsskifte i høst. Men hvem som skal sitte i regjeringen er fortsatt uklart. Hans Olav Syversen (KrF) mener de har avklart det viktigste.

- Jeg synes at op­po­si­sjo­nen har gitt svar på ho­ved­spørs­må­let: Vil dere alle går for et re­gje­rings­skif­te? Sva­ret på det er ja.

- Vi vil alle bidra til at et slikt skif­te skjer. Men vi er også po­li­tis­ke rea­lis­ter og ser at det er stor av­stand i en­kel­te spørs­mål. Vi er tross alt fire ulike par­ti­er, sier Syv­er­sen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han leg­ger til at valg­re­sul­ta­tet og even­tu­el­le for­hand­lin­ger vil av­kla­re hvem som sit­ter i re­gje­ring eller ikke, og mener at KrF har gått et langt styk­ke vei i for­hold til 2009.

Vel­ger­ne for­står

Syv­er­sen, som leder stor­tings­grup­pen til KrF, på­pe­ker at vel­ger­ne vet at deres stemme­giv­ning vil av­gjø­re hvil­ken styr­ke det en­kel­te parti i da­gens op­po­si­sjon vil ha.

- Styr­ken er ikke uten be­tyd­ning for om man vel­ger å gå inn i en re­gje­ring eller ikke.

- Jeg tror det vik­tigs­te for vel­ger­ne er at de vil ha klar be­skjed om at man går for et skif­te. Det er en gans­ke en­ty­dig til­bake­mel­ding jeg får. Da inn­ser man at man får komme til­ba­ke til kon­stel­la­sjo­ne­ne når vel­ger­nes dom fore­lig­ger.

Bud­sjett-enig­het

Et sig­nal om at det er mulig å finne fram til en fire­par­ti-enig­het kom tirs­dag da det ble klart at Høyre, Frp, KrF og Venst­re står sam­men om fem for­slag til end­rin­ger i stats­bud­sjet­tet for in­ne­væ­ren­de år.

Inn­stil­lin­gen fra fi­nans­ko­mi­te­en viser at de fire står sam­men om å flyt­te 500 mil­lio­ner kro­ner i for­bin­del­se med be­hand­lin­gen av re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fem om­rå­de­ne er frem­skyn­ding av næ­rings­til­tak for å mot­vir­ke to­de­lin­gen av norsk øko­no­mi, styr­ke til­tak for å be­kjem­pe barne­fat­tig­dom, bedre vil­kå­re­ne for fri­vil­lig­he­ten, styr­ke ar­bei­det mot rus og psy­kis­ke helse­ut­ford­rin­ger samt å øke in­ves­te­rin­ger og IKT-sat­sing i helse­om­rå­det.

- Jeg ser dette som et tegn på at vi på noen po­li­tis­ke om­rå­der kan finne sam­men.

- Et vel­ferds­sam­funn er så mye mer enn en vel­ferds­stat. Jeg synes vi har et idéfel­les­skap på ikke-so­sia­lis­tisk side. Dette hand­ler mere grunn­leg­gen­de om hvor­dan man ser på sam­funns­struk­tu­ren.

- Det kan være vel så ver­di­fullt som at vi be­vil­ger noen mil­lio­ner eks­tra her og der. Det å finne et fel­les prin­si­pi­elt stå­sted er vik­tigst, mener Syv­er­sen.

Han peker spe­si­elt på den ikke-so­sia­lis­tis­ke enig­he­ten om styr­ke øko­no­mi­en i fri­vil­lig sek­tor. Alle fire par­ti­er er nem­lig enige om å øke skat­te-fra­drags­mu­lig­he­ten for gaver til fri­vil­li­ge. Den skal opp til 25.000 kro­ner for pri­vat­per­soner og 100.000 kro­ner for be­drif­ter.

En stor ut­ford­ring

- Det er en stor ut­ford­ring for de bor­ger­li­ge par­ti­ene at de ikke blir enige om en fel­les platt­form. Det ska­per dy­na­mikk i valg­kam­pen, men det er så uklart at det kan de­mo­bi­li­se­re vel­ger­ne, fordi folk ikke fin­ner ut av hva de stem­mer på.

Det ut­tal­te valg­fors­ker Bernt Aar­dal under en valg­de­batt på Lit­te­ra­tur­hu­set i Fred­rik­stad man­dag. Han la li­ke­vel til at det er en stør­re sen­sa­sjon om det ikke blir et re­gje­rings­skif­te enn om det ikke blir det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valg­fors­ker An­ders Todal Jens­sen fra NTNU sa i de­bat­ten at val­get er uklart, sett fra vel­ger­nes stå­sted.

- De vet ikke hvil­ke par­ti­er som vil sitte i re­gje­ring og hvil­ke stand­punk­ter de vil for­føl­ge.

Todal Jens­sen på­pek­te at Høyre er den ster­kes­te ak­tø­ren nå, og at par­ti­et frem­står som et re­la­tivt mo­de­rat al­ter­na­tiv.

- Den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen grei­er ikke å tenne gnis­ten hos vel­ger­ne ved å peke på et blå-blått al­ter­na­tiv som vil velte vel­ferds­sta­ten, sa valg­fors­ker An­ders Todal Jens­sen fra NTNU.

Blått samarbeid
Blått samarbeid
Les også
Firkløver-regjering er ingen lykkelig løsningFirkløver-samarbeid
Les også
Få kristenledere flagger partiDette er saken