Få kristenledere flagger parti

Få kristenledere forteller offentlig hvilket politisk parti de stemmer på. - Og det er sjelden de stemmer Arbeiderpartiet, sier valganalytiker.

Rune Edvardsen, Emanuel Minos og Lise Karlsen er blant få kristenledere som offentlig forteller hvilket politisk parti de stemmer på.

Evan­ge­list Rune Ed­vard­sens støt­te til Ar­bei­der­par­ti­et har skapt høy tem­pe­ra­tur på Da­gens nett­side. Lør­dag gikk han ut i Fædre­lands­ven­nen og av­slør­te at han set­ter stor pris på Aps ver­di­er. Ed­vard­sen ville imid­ler­tid ikke opp­ford­re folk til å stem­me på par­ti­et, selv om han selv vil gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er in­ter­es­sant at han sier det. Jeg har ikke hørt så mange andre kris­ten­le­de­re ak­tivt flag­ge hva de stem­mer, og i alle fall ikke at de stem­mer Ar­bei­der­par­ti­et, sier po­li­tisk ana­ly­ti­ker og stats­vi­ter Svein Tore Mart­hin­sen.

Det be­kref­tes av pinse­høv­din­gen Ema­nu­el Minos og Evan­ge­lie­sen­te­rets Lise Karl­sen. Begge er åpne om at de stem­mer KrF, men vet ikke om så mange andre kris­ten­le­de­re som har gått ut med sine parti­pre­fe­ran­ser.

- Det kan være skum­melt å flag­ge for det par­ti­et man står for, fordi man kan ri­si­ke­re at noen vil heie på deg, men at du vil møte mot­bør fra andre, sier Karl­sen.

- Folk tar av­stand

I nett­de­bat­ten har noen ytret at de vur­de­rer å drop­pe som­mer­stev­net i Sa­rons Dal på grunn av Ed­vard­sens støt­te til Ap.

- Det er litt dumt, men det er nett­opp faren, at folk tar av­stand. Det er ikke sik­kert at det var helt klokt, sier Karl­sen om Ed­vard­sens ut­spill i Fædre­lands­ven­nen.

Selv sier Minos at han er «re­ser­vert når det kom­mer til po­li­tikk».

- Jeg er vel­dig redd for å po­li­ti­se­re vår for­kyn­nel­se. Min ho­ved­opp­ga­ve er å for­kyn­ne evan­ge­li­et og vinne men­nes­ker for Kris­tus, sier Minos.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bør krist­ne le­de­re flag­ge parti­pre­fe­ran­ser?

- Per­son­lig har jeg all­tid sagt at jeg stem­mer KrF, men jeg vil nødig blan­de po­li­tis­ke fø­rin­ger sam­men med min for­kyn­ner­tje­nes­te, un­der­stre­ker han.

- Lig­ger det ikke en an­be­fa­ling for hva folk skal stem­me når du of­fent­lig­gjør hvil­ket parti du fore­trek­ker?

- Selv har jeg aldri sagt det of­fent­lig på et møte, men hvis jeg blir spurt, sier Minos.

Lise Karl­sen er selv KrF-med­lem og har ingen pro­ble­mer med å fron­te par­ti­et. Hun for­står ikke Ed­vard­sens Ap-støt­te.

- Jeg vet at Aril også var Ar­bei­der­par­ti­et på sin hals, kan­skje det går i arv. Rune kan ha fun­net ver­di­er der som han øns­ker å gå vi­de­re med, sier hun.

Karl­sen peker på at vi lever i et de­mo­kra­ti der vi bør ha lov til å si våre me­nin­ger høyt.

- Men vi kan ikke på­leg­ge ver­ken me­nig­hets­med­lem­mer eller andre hva de skal stem­me.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krist­ne stem­mer Ap

Po­li­tisk ana­ly­ti­ker og stats­vi­ter Svein Tore Mart­hin­sen tror ikke Ed­vard­sens Ap-støt­te har noe å si for hvem krist­ne vil stem­me på.

- Han er bare åpen rundt sitt po­li­tis­ke stand­punkt. Mange av Da­gens le­se­re er in­nen­for det kon­ser­va­ti­ve fel­tet, og jeg for­står re­ak­sjo­ner på at Ed­vard­sen har gått til et parti som noen krist­ne har en del i mot. Men jeg tvi­ler på at det går neden­om og hjem med Sa­rons Dal på grunn av hans po­li­tis­ke stand­punkt. Det er mange krist­ne som stem­mer på Ap, sier Mart­hin­sen.

Rune Ed­vard­sen var ikke til­gjen­ge­lig for en kom­men­tar før Dagen gikk i tryk­ken onsdag.

- Jeg kjen­ner per­sone­ne i sty­ret, og det jeg kan si er at det er et mang­fold av parti­po­li­tis­ke stå­ste­der innad i sty­ret, sier ad­mi­ni­stra­tiv leder i Tro­ens Bevis Ver­dens Evan­ge­li­se­ring, Glenn Tøn­nes­sen. Han vil ikke ut­ta­le seg på Ed­vard­sens vegne.

DAGEN

Dette er saken

Verdensevangelist Rune Edvardsen gikk lørdag ut i Fædrelandsvennen med støtte til Arbeiderpartiet.

Bakgrunnen var at kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) besøkte Sarons Dal i Kvinesdal.

Onsdag gikk Bjarte Ystebø, Oslo Symposium-arrangør og Norge Idag-redaktør, og tidligere Ap-ordfører Sigrid Lovise Bendixen ut mot Edvardsens Ap-støtte.

Les også
Røde Rune
Les også
Edvardsen får kritikk for Ap-støtte