AVGÅTT: Leif Ingvald Skaug sluttet overraskende som generalsekretær i Compassion Norden 1. desember i fjor.

Uklar bakgrunn for overraskende avgang

Generalsekretær Leif Ingvald Skaugs avgang i fadderorganisasjonen Compassion Norden beror ikke på noen konflikt med stab eller styre, bedyrer han.

– Det blir utfordrende å finne en tilsvarende person som Leif Ingvald, sier styreleder Mathias Wåhlberg til Dagen etter at Skaug gikk av 1. desember.

Skaug har både bygd opp og ledet den nordiske grenen av organisasjon, og resultatene har vært gode. Han understreker at det ikke har vært uoverensstemmelser med andre i Compassion Norden og sier at han heller ikke tenkt å gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var ikke planlagt å slutte nå, det var det ikke, men sånn blir det noen ganger, sier Skaug til Dagen, uten å ville utfylle svaret mer.

– Beklager

Skaug sa selv opp stillingen sin og sluttet 1. desember i fjor, «etter en dialog» med styret. Da hadde han jobbet i to og et halvt år med å bygge opp Compassion Norden. Nå søker organisasjonen etter 38-åringens etterfølger.

Internasjonalt er Compassion verdens tredje største fadderorganisasjon med over 1,5 millioner fadderbarn i 26 land.

– Styret i Compassion Norden beklager Leif Ingvald Skaugs oppsigelse. Han har på kort tid lagt ned en formidabel innsats for Compassion og barn som lever i ekstrem fattigdom, sier Kåre Hegle i en melding fra organisasjonen som akkurat har søkt etter ny generalsekretær.

Hegle gikk av som styreleder få dager etter at Skaug sluttet. Han ble da erstattet av Mathias Wåhlberg. Det skal ikke ligge noen dramatikk i styrelederskiftet.

– Ingen dissonans

– Det er ingen uenighet mellom meg og styret eller staben i Compassion Norden. Der har det ikke vært noen dissonans, sier Skaug.

– Er det konflikter med organisasjonen internasjonalt?

– Det er krevende å jobbe i en global setting, men det har ikke vært noen dissonsans angående valg av kurs for Compassion Norden, sier Skaug som ikke vil utdype bakgrunnen for sin avgang ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tenker at hvis du vil ha flere kommentarer, bør du snakke med styrelederen, sier Skaug.

LES OGSÅ: By omfavner kristen hjelpeorganisasjon

Gode resultater

Compassion Norden har ifølge Skaug hatt god vekst i sitt arbeid.

– Resultatene har vært gode, det har ikke vært noen problemer der, sier han til Dagen.

– Det har vært fantastisk å få lede og bygge opp en så god og profesjonell organisasjon i Norden, sier han i en melding på organisasjonens nettside. – Vi har fått på plass en veldig god stab og fått over 20 flotte ambassadører og samarbeidspartnere som gjør en betydningsfull jobb sammen med oss, står det i meldingen.

Compassion skal ha hatt en god økning i antallet nordiske faddere som vil være med og «frigjøre barn fra fattigdom i Jesu navn».

Sentral

Skaug ser på seg selv som en gründer-type, en relasjonsbygger og visjonær, og han har vært den sentrale figuren i arbeidet med å bygge opp fadderorganisasjonen i Norden. Han jobbet et helt år med prosjektet før det ble formelt registrert i Norge sommeren 2013.

Tidligere har Skaug jobbet i fem år for Mentor Medier. Han var daglig leder både for Pinsebevegelsens organ Korsets Seier og for TV Inter og var sterkt involvert i arbeidet med Mentors oppkjøp av den svenske avisa Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skaugs sentrale rolle i Compassion Norden understrekes av at organisasjonens hovedkontor ble lagt til Mysen hvor Skaug bor. Den nye styrelederen opplyser at det ikke er noen planer om å flytte kontoret fra Mysen.

LES: Mysen omfavner Compassion

Vurderer veien videre

Skaug har jobbet mye med markedsføring og strategiarbeid og har også talenter som fotograf og musiker. Han har vært både lovsangsleder og pastor i Pinsebevegelsen. Han ledet også 100-årsmarkeringen for Pinsebevegelsen i Norge, «Pinse for alle».

Han sier han vil vurdere hva han skal drive med framover, men er ikke nervøs for ikke å finne noe å gjøre.

– Jeg skal bruke litt tid på å tenke på det, og imens vil jeg ta ulike oppdrag. Akkurat nå jobber jeg blant annet litt for Maritastiftelsen, men vi får se hva tiden bringer, sier Skaug til Dagen.

Ambassadører

Compassion har ikke satset på å skaffe faddere gjennom telemarketing, men i stedet bygd opp et nettverk av ambassadører som reiser rundt og forteller om virksomheten. Flere kjente sangere, lovsangsledere og forkynnere er knyttet til organisasjonen.

– Vi har bygd dette opp på relasjoner, sier Skaug som selv vil være en av organisasjonens ambassadører selv om han har sluttet som generalsekretær.

Compassion Norden

Compassion Norden ble startet sommeren 2013 som en gren av fadderorganisasjonen Compassion International som startet i 1952.

Organisasjonen gir omkring halvannen million fattige barn i 26 land sosial, økonomisk og åndelig bistand. Dette gjør Compassion til verdens tredje største globale fadderorganisasjon.

Organisasjonens nordiske kontor ligger i Mysen. Åtte ansatte er fordelt på Norge og Sverige hvor de fleste fadderne bor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
By omfavner kristen hjelpeorganisasjonCompassion
Les også
Statsstøtte og misjon