Uganda-bistand kinkig sak for vestlige land

At Uganda holder en høy profil i sin kamp mot homofili, er en kinkig sak for vestlige land, som neppe ønsker å miste innflytelse i ett av Øst-Afrikas viktigste land.

- Dette er både øko­no­misk og stra­te­gisk sett en vans­ke­lig sak for Norge og andre vest­li­ge land, sier Helge Røn­ning, Afri­ka-kjen­ner og pro­fes­sor ved In­sti­tutt for medi­er og kom­mu­ni­ka­sjon ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo.

Han un­der­stre­ker at Ugan­da er et vik­tig land i Øst-Afri­ka, både øko­no­misk, stra­te­gisk og mi­li­tært.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ugan­da har be­trak­te­lig øko­no­misk fram­gang og spil­ler en sen­tral mi­li­tær rolle på Afri­kas Horn, ikke minst når det gjel­der kri­sen i Sør-Su­dan, sier Røn­ning til NTB.

Kina og olje

Til nå har vest­li­ge land vært Ugan­das frems­te sam­ar­beids­part­ne­re. Men etter hvert har Kinas in­ter­es­se for lan­dets res­sur­ser blitt sta­dig ty­de­li­ge­re, noe ugan­dis­ke myn­dig­he­ter ikke nøler med å un­der­stre­ke over­for sine gamle sam­ar­beids­part­ne­re.

Tre ki­ne­sis­ke sel­ska­per inn­gikk nylig kon­trak­ter om olje­ut­vin­ning med re­gje­rin­gen i Kam­pa­la, opp­ly­ser Røn­ning. I slut­ten av ja­nu­ar vars­let dess­uten Ugan­da at det vil låne pen­ger av Kina i ste­det for fra Euro­pa, etter­som de ki­ne­sis­ke lå­ne­ne er bil­li­ge­re, iføl­ge Reu­ters.

Vest­li­ge land har mye å miste i Ugan­da, også Norge, som blant annet bru­ker bi­stand til å ut­vik­le lan­dets energi­nett og olje­sek­tor. Men etter­som mye av bi­stan­den også er knyt­tet til men­neske­ret­tig­he­ter, de­mo­kra­ti og et godt styre­sett, har det vært umu­lig å over­se den nye stren­ge loven som gjør at ho­mo­fil prak­sis kan straf­fes med livs­va­rig feng­sel.

Muse­veni i front

Pre­si­dent Yow­eri Muse­veni var lenge en av vest­li­ge lands bi­stands­ynd­lin­ger. Han har lyk­kes med å gjøre Ugan­da til ett av Afri­kas mest fram­gangs­rike land, men har også vist ty­de­li­ge auto­ri­tæ­re trekk. Denne uken har han kalt ho­mo­fi­le for både «lei­e­sol­da­ter» og «pro­sti­tu­er­te» og bedt kri­tis­ke land om å «ta pen­ge­ne sine og dra».

Røn­ning mener at Muse­veni selv er under press som følge av at en par­la­men­ta­ri­ker fra hans eget parti i fjor fore­slo døds­straff for ho­mo­fi­le.

I til­legg har tab­loid­avi­sen Red Pep­per sør­get for å hisse opp homo­fo­be hold­nin­ger. Tirs­dag tryk­ket avi­sen en liste over lan­dets 60 mest kjen­te ho­mo­fi­le per­soner under tit­te­len «Av­slørt». En per­son er al­le­re­de blitt drept som følge av lis­ten, iføl­ge den ugan­dis­ke ak­ti­vis­ten Jac­que­line Kasha.

Tre land kut­ter

Fore­lø­pig er det kun Norge, Dan­mark og Ne­der­land som har vars­let kon­kre­te bi­standskutt. Sve­ri­ges fi­nans­mi­nis­ter An­ders Borg, som denne uken var på besøk i Ugan­da, er av­ven­ten­de. Det er også USA, som årlig gir 2,4 mil­li­ar­der kro­ner til Ugan­da, blant annet i form av mi­li­tær støt­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) har opp­gitt at 50 mil­lio­ner av en total bi­stand på 400 mil­lio­ner kro­ner skal hol­des til­ba­ke.

Pen­ge­ne skal tas fra kraft­sek­to­ren, men etter hva NTB er­fa­rer vil det ta noe tid å av­kla­re nøy­ak­ti­ge kutt. Bren­de har også vars­let full gjen­nom­gang av Nor­ges bi­stand til Ugan­da, men dette vil tro­lig også ta tid.

- Jeg tvi­ler på at nors­ke myn­dig­he­ter vil kutte all bi­stand etter­som Ugan­da er stra­te­gisk vik­tig også for Norge. Men vi får vente og se, sier Røn­ning.

- Prin­sipp­sak

Bren­de for­sva­rer bi­standskut­tet med at det er vik­tig å stå opp for sine prin­sip­per, iføl­ge NRK. Han sier også at hvis det er andre land i Afri­ka som prak­ti­se­rer samme type lover som Ugan­da, så må nors­ke myn­dig­he­ter se på det.

Hele 38 afri­kans­ke land har lover mot ho­mo­fi­li. Så sent som i ja­nu­ar i år sig­ner­te Ni­ge­rias pre­si­dent Jo­nat­han Good­lu­ck en ny lov som for­byr to men­nes­ker av samme kjønn å vise hver­and­re kjær­tegn of­fent­lig. Straffe­ram­men er ti års feng­sel.

I Sudan og Mau­ri­ta­nia, samt i en­kel­te deler av Ni­ge­ria og So­ma­lia, kan ho­mo­fi­li straf­fes med døden. Ver­ken Ni­ge­ria, Sudan eller Mau­ri­ta­nia får stat til stat-bi­stand fra Norge. Det gjør imid­ler­tid So­ma­lia.

NTB

Les også
Uavhengighetskamp blir til hat mot homofileHomofili i Afrika
Les også
Ugandas heksejakt
Les også
Leahy vil fryse milliardbistanden til Uganda