Tyske partiledere enige om storkoalisjon

Etter en in­tens for­hand­lings­inn­spurt er Tysk­lands stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel og hen­nes kon­ser­va­ti­ve al­li­an­se CDU/CSU kom­met til enig­het med so­sial­de­mo­kra­tis­ke SPD om en re­gje­rings­platt­form.

Gjen­nom­brud­det kom i de tid­li­ge mor­gen­ti­me­ne ons­dag da parti­le­der­ne ble enige om de siste de­tal­je­ne i koa­li­sjons­av­ta­len etter å ha vært i sam­ta­ler gjen­nom hele nat­ten. Der­med lig­ger det an til en «svar­t­rød» stor­koa­li­sjon i Tysk­land i årene som kom­mer, med Ange­la Mer­kel som re­gje­rin­gens første­kvin­ne.

For­ut­set­nin­gen er at parti­med­lem­me­ne i SPD sier ja til re­gje­rings­platt­for­men i en ur­av­stem­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge kil­der nær for­hand­lin­ge­ne er par­ti­ene blitt enige om å inn­føre en na­sjo­nal minste­lønn, noe som har vært ett av SPDs ho­ved­krav i for­hand­lin­ge­ne.

Om­fat­ten­de av­ta­le

Koa­li­sjons­for­hand­lin­ge­ne har vart i hele to må­ne­der, og selve av­tale­teks­ten er svært om­fat­ten­de. Da siste inn­spurt star­tet, var ut­kas­tet 173 sider langt.

Enig­he­ten som nå er kom­met på plass, in­ne­bæ­rer iføl­ge ny­hets­by­rå­et DPA at de skal inn­fø­res en minste­lønn på 8,50 euro timen fra og med 2015. I en­kel­te næ­rin­ger skal det kunne fram­for­hand­les unn­tak, men bare fram til se­nest 2017.

En enig­het skal også ha falt på plass om flere end­rin­ger i pen­sjo­nen. Det skal inn­fø­res en minste­pen­sjon på 850 euro i må­ne­den fra 2017 av for ar­bei­de­re med lav inn­tekt. Sam­ti­dig skal uføre­tryg­den økes. Fra nytt­år av skal man også kunne ta ut full pen­sjon i en alder av 63 år, for­ut­satt at man har 45 års opp­tje­nings­tid. Pen­sjo­nen skal sam­ti­dig økes for mødre med barn født før 1992.

Det er an­slått at pen­sjons­re­for­men vil koste 20 mil­li­ar­der euro, til­sva­ren­de 165 mil­li­ar­der kro­ner.

Av­stem­ning i vente

De siste punk­te­ne som gjen­sto tirs­dag kveld, var fi­nan­sie­rin­gen av re­for­me­ne og spørs­mål om ut­dan­ning og om dob­belt stats­bor­ger­skap. Men i løpet av nat­ten klar­te par­ti­ene å finne fel­les grunn også her.

Når re­gje­rings­platt­for­men blir lagt fram, skal den stem­mes over i SPD. Alle de 475.000 med­lem­me­ne i par­ti­et har da stemme­rett.

For SPDs parti­le­der Sig­mar Gab­ri­el blir av­stem­nin­gen en hard prøve. Ny­hets­ma­ga­si­net Der Spie­gel skri­ver i sitt siste num­mer at stem­nin­gen for å si nei er sterk mange ste­der, og ut­fal­let be­trak­tes som helt uvisst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange i SPD fryk­ter at par­ti­et skal bli mar­gi­na­li­sert i en stor­koa­li­sjon, slik par­ti­et ble for­ri­ge gang det satt i re­gje­ring med CDU/CSU. SPD fikk sam­ti­dig bare 25,7 pro­sent av stem­me­ne i val­get i sep­tem­ber, mens de CSU/CDU fikk 41,5, og SPD blir der­for en klar «junior­part­ner» i et re­gje­rings­sam­ar­beid.

Pos­te­ne må for­de­les

Blir det et nei, må Tysk­land tro­lig skri­ve ut ny­valg. Al­ter­na­tivt kan Mer­kel for­sø­ke å danne en mindre­talls­re­gje­ring, eller hun kan gjen­opp­ta sam­ta­le­ne med De grøn­ne. En re­gje­rings­koa­li­sjon mel­lom SPD, De grøn­ne og venstre­ra­di­ka­le Die Linke er også en teo­re­tisk mu­lig­het.

Lyk­kes CDU/CSU og SPD der­imot i å få en re­gje­ring på plass, er det ven­tet at Mer­kels parti CDU vil be­hol­de stats­mi­nis­ter­pos­ten og sam­ti­dig få fem andre mi­nis­ter­pos­ter. CSU vil få tre mi­nis­ter­pos­ter, mens SPD vil få seks.

Noen of­fi­si­ell kunn­gjø­ring om for­de­lin­gen av mi­nis­ter­pos­te­ne er ikke ven­tet før etter av­stem­nin­gen i SPD.

Pla­nen er at stats­mi­nis­te­ren skal bli valgt i en av­stem­ning i For­bunds­da­gen 17. de­sem­ber. (©NTB)

Les også
- Obama godkjente Merkel-avlytting