KrFs Hans Olav Syversen la ikke fingrene imellom da han tok opp asylbarnsaken med statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.

Tynnslitt tillit til justisministeren etter mer asylbråk

KrF anklager regjeringen for å ha underminert avtalen med støttepartiene i asylbarnsaken. – Justisministeren har et forklaringsproblem, sier KrFs Hans Olav Syversen.

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen var både innbitt og følelsesladd da han tok opp den siste omdreiningen i asylbarnsaken under Stortingets spørretime onsdag, hvor statsminister Erna Solberg (H) stilte.

– Det som har kommet fram innebærer i realiteten at den avtalen vi har inngått med regjeringen, undermineres og har blitt underminert over tid, uttalte Syversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Instruks

Bakgrunnen er et oppslag i Bergens Tidende mandag om at politiet ved to anledninger i fjor skal ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) ble konsekvensen av instruksene at politiet måtte legge ned sitt prosjekt for retur av kriminelle asylsøkere, og heller prioritere asylsøkere som var enklere å få ut, inkludert lengeværende asylbarn. Tallene viser at antall lengeværende asylbarn som ble sendt ut, økte betraktelig etter at instruksene ble gitt.

– Unnamanøver

Statsminister Erna Solberg svarte med å avvise at det er hold i påstandene til Bergens Tidende.

Det fnyser Syversen av.

– Det er jo ikke dementert noe som helst av det som står i avisen, sier han til NTB.

Han anklager også Solberg for å forsøke seg på en unnamanøver ved å avstå fra å redegjøre ytterligere for saken under henvisning til at den skal opp til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Venstre-leder Trine Skei Grande var også skarp i sin omtale av asylbarnsaken i Stortinget onsdag. Hun slo fast at det å være statsråd ikke er en utmerkelse du får, men et verv du skal forvalte på vegne av et flertall.

Nye avtaler

Solberg sier økningen i antall returer av barn i høst ikke skyldes instrukser fra Justisdepartementet, men at regjeringen etter lang tids arbeid har fått på plass returavtaler med Afghanistan og Nigeria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg erkjente samtidig at det er blitt gjort feil i saken. Justisminister Anders Anundsen beklaget fra Stortingets talerstol i midten av desember at en instruks om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres for utsendelse, aldri ble kommunisert til til rett etat i politiet.

Forklaringsproblem

SVs Karin Andersen mener saken er farlig for justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Etter alle disse rundene med forsikringer om at ting er endret, så skjønner ikke jeg at noen kan ha tillit til justisministeren lenger, sier hun til NTB.

Hans Olav Syversen bekrefter at han anser at Anundsen har et forklaringsproblem når han stiller til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

I Stortinget ba han også Solberg redegjøre for om saken var «justisministerens verk alene, eller noe hele regjeringen stiller seg bak».

Han sier saken foreløpig ikke får noen konsekvenser for samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene.

– Men vi gir et tydelig signal om den tillit vi har til at avtaler følges opp, har fått et skudd for baugen, sier Syversen til NTB.

Anders Anundsen sier i en kommentar til NTB at han mener oppslagene i BT ikke er riktige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig at jeg nå forholder meg til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det er krevende at enkelte medier nå referer til feil fakta. I høringen skal jeg bidra til å oppklare dette på en god måte, sier Anundsen.

Les også
Kristne asylsøkere sendt til krigsmareritt i Irak
Les også
Asylbarna ikke nevnt i dialogen med Politidirektoratet
Les også
Politiet mener asyl-føringene er fulgt
Les også
Færre søker asyl i Norge
Les også
– Slipper ikke taket i asylbarn-saken