Tutu: - Glad Mandela ikke får se dagens Sør-Afrika

20 år etter landets første demokratiske valg, skal sørafrikanerne igjen gå til valgurnene. Fredsprisvinner Desmond Tutu mener Nelson Mandela ikke ville likt å se Sør-Afrika i sin nåværende forfatning.

Søn­dag mar­ker­te sør­afri­ka­ner­ne at det er 20 år siden lan­dets førs­te de­mo­kra­tis­ke valg etter 46 år med apart­heid.

Pre­si­dent Jacob Zuma be­nyt­tet an­led­nin­gen til å snak­ke om frem­gan­gen i etter­kant av makt­over­ta­kel­sen til Afri­can Na­tio­nal Con­gress (ANC) i 1994, der­iblant etab­le­ring av 1.500 helse­kli­nik­ker, pro­gram­mer mot aids, byg­ging av bo­li­ger til fat­ti­ge og av­skaf­fing av skole­pen­ger for mil­lio­ner av ele­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sør-Afri­ka er i dag et mye bedre land å leve i, sa Zuma under ar­ran­ge­men­tet i re­gje­rings­kom­plek­set Union i Pre­to­ria søn­dag.

De sør­afri­kans­ke myn­dig­he­te­ne har li­ke­vel fått mye kri­tikk, blant annet fordi store deler av be­folk­nin­gen fort­satt er uten grunn­leg­gen­de tje­nes­ter som vann og strøm. Re­gje­rings­med­lem­mer er også an­kla­get for å være mer opp­tatt av egen vin­ning enn å tjene of­fent­lig­he­ten.

ANC er ven­tet å vinne en kom­for­ta­bel seier i val­get 7. mai, til tross for syn­ken­de opp­slut­ning. Par­ti­et fikk 65 pro­sent av stem­me­ne i 2009.

- Ville grem­met seg

Des­mond Tutu, som vant No­bels freds­pris i 1984, ut­tal­te søn­dag at han er glad for at folke­hel­ten Nel­son Man­de­la ikke får se hva da­gens le­de­re gjør med Sør-Afri­ka. Han mener lan­dets frem­gang har vært treg under ANC.

- Jeg er glad for at Man­de­la er død. Jeg er glad for at de fles­te av fri­gjø­rings­hel­te­ne ikke len­ger er i live til å se dette, sa Tutu til den sør­afri­kans­ke avisa Sun­day Times.

Norsk Folke­hjelps ge­ne­ral­sek­re­tær Liv Tør­res mener han har et poeng.

- Man­de­la ville nok grem­met seg. Myn­dig­he­te­ne har på langt nær le­vert godt nok når det gjel­der å skape job­ber og re­du­se­re fat­tig­dom­men. Selv om de aller fær­res­te øns­ker å gå til­ba­ke til apart­heid­ti­den, er vel­stan­den fort­satt hvit og fat­tig­dom­men fort­satt svart. De­mo­kra­ti har også vært nytt for et ANC som opp­rin­ne­lig var en ude­mo­kra­tisk mi­li­tær fri­gjø­rings­be­ve­gel­se da de kom til mak­ten, sier Tør­res til NTB.

Maner til valg­del­ta­kel­se

Op­po­si­sjo­nen til de re­gje­ren­de myn­dig­he­te­ne be­skri­ves som svak og frag­men­tert, der fag­be­ve­gel­sen Con­gress of South Afri­can Trade Unions (CO­S­A­TU) ven­tes å danne et slags ar­bei­der­par­ti, til venst­re for ANC, først etter val­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Op­po­si­sjo­nen er split­tet, og noen set­ter dess­uten fort­satt sin lit til at ANC vil inn­fri sine løf­ter. Par­ti­et vil fort­satt være størst etter val­get, men ved neste valg vil både gamle sym­pa­ti­sø­rer være færre og den nye ung­doms­ge­ne­ra­sjo­nen være stør­re. Jeg er ikke så be­kym­ret for selve val­get, men mer for at det kan bli noen tøffe po­li­tis­ke kam­per etter­på, sier Tør­res.

- Hva er det mest gle­de­li­ge som kan skje fram mot 7. mai?

- Det må være at flest mulig bru­ker stemme­ret­ten sin. Noe annet vil være re­spekt­løst over­for hva som ble opp­nådd for 20 år siden.

NTB