Tsjetsjenske brødre mistenkes for Boston-bomber

To tsje­tsjens­ke brød­re mis­ten­kes for å ha stått bak bom­be­ne som kos­tet tre men­nes­ker livet under Bos­ton ma­ra­ton. Den ene av dem ble drept tors­dag, mens po­li­ti­et jak­tet på den andre.

Ame­ri­kans­ke sik­ker­hets­kil­der be­kref­ter at det var den 26 år gamle tsje­tsje­ne­ren Ta­mer­lan Tsar­na­jev som ble drept iskudd­veks­ling med po­li­ti­et i Wa­ter­town uten­forBos­ton tors­dag kveld.

Lille­bro­ren Dsjokhar Tsar­na­jev unn­slapp skudd­veks­lin­gen, og en stor­stilt po­liti­jakt på 19-årin­gen på­gikk fre­dag i Bos­ton-om­rå­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bostons po­liti­mes­ter Ed Davis har ikke be­kref­tet iden­ti­te­ten til de to ter­ror­mis­tenk­te brød­re­ne, men be­teg­net 19-årin­gen som fort­satt var på fri­fot, som væp­net og far­lig.

Bombe­bel­te

Iføl­ge po­liti­kil­der var Ta­mer­lan Tsar­na­jev iført et bombe­bel­te da han ble skutt, og po­li­ti­et fryk­tet der­for at også bro­ren kunne være ut­styrt med et slikt.

De to brød­re­ne kas­tet også spreng­stoff mot po­li­ti­et under bil­jak­ten som endte med at den elds­te av dem ble drept tors­dag. Iføl­ge ame­ri­kans­ke medi­er var det snakk om hånd­gra­na­ter.

Bombe­eks­per­ter fra po­li­ti­et og for­sva­ret uska­de­lig­gjor­de fre­dag flere mis­ten­ke­li­ge gjen­stan­der som ble fun­net i Bos­ton-om­rå­det, av frykt for at brød­re­ne hadde ut­plas­sert flere bom­ber.

Mi­li­tær opp­læ­ring

Iføl­ge flere ame­ri­kans­ke medi­er ble Tsar­na­jev født i Russ­land, mens lille­bro­ren ble født i Kir­gi­sis­tan. De to flyt­tet til USA sam­men med fa­mi­li­en i 2002 eller 2003.

Begge de to brød­re­ne skal ha fått mi­li­tær opp­læ­ring, men det har ikke kom­met fram hvor de har fått denne.

Ta­mer­lan Tsar­na­jev var en ivrig bok­ser og drøm­te om å komme på USAs OL-lands­lag for å skaf­fe seg et ame­ri­kansk pass.

Bok­set

Fo­to­gra­fen Jo­han­n­es Hirn tok enbilde­se­rie av ham, der han også for­tel­ler hvor­dan han er en «svært re­li­giøs» mus­lim som har slut­tet å røyke og drik­ke al­ko­hol.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det fins ingen ver­di­er len­ger. Folk kan ikke kon­trol­le­re se selv, sa han til Hirn.

Tsje­tsje­ne­ren for­tal­te vi­de­re at han etter fem år i USA fort­satt ikke hadde ame­ri­kans­ke ven­ner.

- Jeg har ikke én enes­te ame­ri­kansk venn. Jeg for­står dem ikke, sa han til fo­to­gra­fen, som rett nok skal ha hatt kjæ­res­te og kjørt rundt i en Mer­ce­des.

Stor­stilt jakt

Dsjokhar Tsar­na­jevs navn er å finne på en liste over 45 ele­ver ved Cam­brid­ge Rind­ge and Latin School som fikk 2.500 dol­lar i stu­die­sti­pend i 2011.

Hvor 19-årin­gen tok veien etter skudd­veks­lin­gen der bro­ren ble drept, er ikke kjent. Po­li­ti­et inn­le­det en stor­stilt jakt stan­set blant annet all kol­lek­tiv­tra­fikk i Bos­ton-om­rå­det.

Bu­tik­ker og kon­to­rer fikk be­skjed om å holde stengt, og inn­byg­ger­ne ble bedt om å låse dø­re­ne og holde seg hjem­me i på­ven­te av at po­li­ti­et ban­ker på døra.

Luft­rom­met over Bos­ton-om­rå­det ble også stengt, og po­li­ti­et gikk fra dør til dør i håp om å finne den etter­lys­te tsje­tsje­ne­ren. (©NTB)