Trygg havn for norske OL-farere

Sjømannskirken har 20-års jubileum for tilstedeværelse under OL, og i Rio har organisasjonen rigget seg til helt sentralt på Copacabana-stranden med sin OL-kirke.

Daglig strømmer nordmenn og andre skandinavere til det populære møtestedet.

– Jeg tenker at det å være kirke handler om å møte mennesker der hvor de befinner seg. Også dem som reiser til OL.. Det dreier seg samtidig om å gi nordmenn trygghet når de oppholder seg i utlandet, sier generalsekretær Ørnulf Steen i Sjømannskirken til Dagen på telefon fra OL-byen Rio.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han skal oppholde seg i Rio under hele idrettsarrangementet, og det blir mange møter med tilreisende nordmenn og skandinavere i løpet av disse to ukene.

– Det å ha et møtested som dette gir oss en god anledning til å sette et avtrykk av Sjømannskirkens DNA. OL-kirken gir oss mulighet til gode samtaler. Selvfølgelig er det mange hverdagslige og trivielle møter, men andre mer dypere og alvorligere tema blir også brakt på banen i samtaler med mennesker, fortsetter Steen.

Kremplass på stranden

Og Sjømannskirken har virkelig vært heldig med plasseringen av OL-kirken denne gangen. For på fortausrestauranten Devassa ved den berømte Copacabana-stranden har «kjerka» sammen med Svenska Kyrkan etablert en norsk-svensk møteplass for fastboende, tilreisende, støtteapparat, media og utøvere. Her samles folk for å følge norske utøvere på TV-skjermen inne i kafeen. Steen er strålende fornøyd med valg av sted.

– I utgangspunktet ligger vår egen faste kirke i Rio ikke sentralt nok for å ha det som møtested under OL. Derfor var vi på jakt etter et sted nærmere sentrum, og sammen med Svenska Kyrkan fikk vi kontakt med en kafeeier ved Copacabana som ga oss tilbud om å bruke et område i kafeen helt gratis, sier Steen begeistret.

God stemning

Han forteller at på enkeltdager har det vært innom rundt 100 personer, og det er særlig når store norske idrettsgrener som roing og håndball folk strømmer til.

– Da er ofte stemningen helt i taket her. Vi forventer at flere kommer innom etter hvert som OL-kirken blir enda bedre kjent, fastslår generalsekretæren.

Prosjektleder for OL-kirken, Asbjørn Vilkensen, forteller til Sjømannskirkens hjemmeside at det var stor stemning i lokalene allerede første kvelden da åpningssermonien ble vist på TV-skjermen.

– Det er flott å se tilreisende, fastboende, unge og gamle samles i godt OL-fellesskap, sier prosjektlederen, som legger til man for første gang har en egen OL-sykkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med den kommer vi lett rundt, får oppmerksomhet og møter skandinaver på strandpromenaden Copacabana, forteller Vilkensen.

Medaljens bakside

Men selv om OL-lekene for mange er en stor idrettsfest, har generalsekretær Ørnulf Steen et tosidig syn på det at arrangementet arrangeres i Brasil. Han har selv vært sjømannsprest i Rio i to og et halvt år, og det gjør at han er godt kjent med forholdene i vertsbyen.

– Det som slår meg er at brasilianerne er gode til å lage fest rundt et slikt arrangement. De gleder seg stort over at verdens øyne er rettet mot deres by og land. Rio er veldig godt forberedt på å ta i mot alle som kommer hit under lekene, og turistene blir mottatt med åpne armer, sier Steen.

– Samtidig er det også slik at når det gjelder for eksempel infrastrukturen, så er den i all hovedsak kommet den rike delen av Rio til gode. Og vi må nok konstatere at det er mange brasilianere som har blitt presset bort fra hjem og hus underveis i prosessen. Det er på ingen måte en god situasjon.

Steen legger til at det dermed er to sider av den berømmelige medaljen. Den ene som handler om den vellykkede delen av OL, mens baksiden dreier seg om alle dem som urettmessig rammes av en slik storsatsing. Generalsekretæren understreker at det i forbindelse med lekene er kanalisert veldig mye penger inn i arrangementet, og det i et land som sliter både økonomisk og politisk.

Les også: