Truslene hagler foran avstemning i Folketinget

Danmarks statsminister truer med å kaste SF ut av regjeringen og SFs partileder truer med å gå av.

Dette er noen av spørs­må­le­ne som står på spill i dansk po­li­tikk tors­dag når Folke­tin­gets fi­nans­ko­mité skal av­gjø­re spørs­må­let om ka­pi­tal­ut­vi­del­se for lan­dets størs­te energi­sel­skap Dong Energy.

Par­ti­et En­heds­lis­ten (EL) på ytre venst­re fløy har fore­slått at Folke­tin­get tar «time out» og ut­set­ter be­hand­lin­gen av ka­pi­tal­ut­vi­del­sen. De har fått støt­te fra Dansk Folke­par­ti på ytre høyre fløy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men folke­tings­med­lem Özlem Cekic sier iføl­ge avi­senPo­li­ti­ken at stats­mi­nis­ter Helle Thor­ning-Schmidt har vars­let at hun kas­ter SF ut av re­gje­rin­gen om så mye som en enes­te SFer støt­ter for­sla­get.

Cekic skri­ver dess­uten på Face­bo­ok at SFs leder An­net­te Vil­helm­sen har gjort det klart at hun trek­ker seg om SFere stem­mer imot eller av­hol­den­de til for­sla­get fra EL. Be­hand­lin­gen av for­sla­get be­gyn­ner klok­ken 10 i Folke­tin­get.

Boi­kot­ter

Cekic har sam­ti­dig vars­let at hun vil boi­kot­te av­stem­nin­gen tors­dag i den dans­ke na­sjo­nal­for­sam­lin­gens fi­nans­ko­mité.

Fi­nans­ko­mi­te­en skal ha den siste og av­gjø­ren­de be­hand­lin­gen om ka­pi­tal­ut­vi­del­sen i Dong Energy, Dan­marks størs­te energi­sel­skap.

SF har i re­gje­rin­gen støt­tet den fore­slåt­te ut­vi­del­sen der den ame­ri­kans­ke multi­na­sjo­na­le ban­ken Gold­man Sachs skal over­ta 19 pro­sent av ak­sje­ne i sel­ska­pet, mens store deler av SF er i vilt opp­rør mot dette.

- Så lenge jeg ikke kan stem­me etter egen over­be­vis­ning, kan jeg ikke gå ned i folke­tings­sa­len. Der­for har jeg be­slut­tet å boi­kot­te da­gens av­stem­ning, skri­ver hun i en presse­mel­ding.

Flere

Ons­dag kveld opp­lys­te også SFs Kar­sten Hønge etter et krise­møte i parti­le­del­sen og par­ti­ets folke­tings­grup­pe at han ute­blir fra tors­da­gens av­stem­ning. Møtet i fi­nans­ko­mi­te­en be­gyn­ner klok­ken 13.

Stri­den om ka­pi­tal­ut­vi­del­sen i Dong Energy har skapt den al­vor­ligs­te kri­sen i SF siden par­ti­et gikk inn i den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen for over to år siden. Stri­den kan føre til at par­ti­et bry­ter ut av re­gje­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et krise­møte ons­dag førte til at Ka­ri­na Lo­ret­zen Dehn­hardt trakk seg som fun­ge­ren­de gruppe­le­der for SF i Folke­tin­get. Par­ti­ets fi­nans­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Lis­beth Bech Poul­sen trek­ker seg også, og det samme gjør par­ti­ets nest­le­der Peter Wes­termann.

Socia­lis­tisk Folke­par­ti har i dag tre stats­råds­pos­ter i den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen. (©NTB)