tempelplassen: Trump har droppet planen om å dra til Israel der han både skulle møte statsminister Benjamin Netanyahu og oppsøke Tempelplassen i Jerusalem. Planen har vakt voldsomme reaksjoner på muslimsk hold.

Trump på Tempelplassen «setter regionen i brann»

Donald Trump har truet med å oppsøke Tempelplassen i slutten av måneden. Nå trekker han seg fra hele besøket til Israel.

Republikaneren Donald Trump dropper en planlagt reise til Israel i romjulen. Trump sier han kan vente til han blir president med å møte statsminister Benjamin Netanyahu, melder NTB.

– Jeg har bestemt meg for å utsette min reise til Israel og planlegge mitt møte med Netanyahu på en senere dato, etter at jeg er blitt president i USA, sier Trump på Twitter torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den omstridte republikanske presidentkandidaten hadde planlagt et besøk i Israel de siste dagene i desember, og hadde i den anledning tenkt seg opp på Tempelplassen. Torsdag vakte mangemilliardæren bestyrtelse både i USA og resten av verden da han på ABC News foreslo å nekte muslimer adgang til landet.

Trump annonserte at han skulle til Israel der han både skulle møte statsminister Benjamin Netanyahu og oppsøke Tempelplassen i Jerusalem.

– Før årets slutt reiser jeg til Israel. Det ser jeg veldig fram til, skrev Trump på Twitter onsdag.

Bestyrtet

Arabiske knessetmedlemmer i Israel har reagert med bestyrtelse over uttalelsene til Trump og hans planer om å besøke Tempelplassen, og har advart mot besøket på det sterkeste.

– Hvis rasisten Trump planlegger å besøke Al-Aqsa, det helligste stedet i verden for muslimer, for å ramme folks følelser som han motarbeider og beskylder, da må han og Netanyahu bære følgene av det. Jeg advarer dere, et slikt besøk vil tenne hele regionen i brann, sier Taleb Abu Arrar fra den Forente arabiske listen til Jerusalem Post.

Møter Netanyahu

Netanyhau hadde satt av tid til å møte Trump 28. desember, og hadde ingen planer om å kansellere avtalen som ble avtalt for to uker siden med den amerikanske presidentkandidaten.

– Statsministeren avgjorde tidligere i år at han vil møte alle amerikanske presidentkandidater uansett partitilhørighet og behandle alle likt som besøker Israel og ber om et møte. Det innebærer ikke støtte til noen av kandidatene eller deres meninger, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

ISRAEL-PODCAST: Den store lysfesten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahu legger til at den israelske stat respekterer alle religioner og garanterer rettighetene til alle landets innbyggere.

– Samtidig bekjemper Israel militant islam rettet mot muslimer, kristne og jøder og som truer hele verden, sier han.

Sårende uttalelser

Den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL) som ble dannet i 1913 for å motarbeide den voksende antisemittismen, har reagert kraftig på de omstridte uttalelsene fra Donald Trump.

– Planen om å ta ut muslimer og nekte dem adgang til USA på grunn av deres religion, er svært sårende og står i sterk kontrast til de dypeste verdier i vår nasjon, uttaler Jonathan A. Greenblatt, direktør i ADL.

Han viser til jøders erfaring med å bli plukket ut som syndebukker, og sier man ikke må gi etter for frykt i krisetider.

– Å gjøre noe annet signaliserer til terroristene at de vinner kampen mot demokrati og frihet, sier Greenblatt.

Fordømmelse

Trumps uttalelser er blitt møtt med fordømmelse både i USA og resten av verden. Kraftigst er kritikken fra Det hvite hus som sier hans syn på muslimer diskvalifiserer han som president i USA.

Fortune Magazine skriver at Trumps uttalelser kan få negativ innflytelse på hans forbindelser i arabiske og muslimske land særlig i Den persiske gulf. I 2013 underskrev han en avtale med en investorgruppe fra Dubai for å bygge en rekke store golfbaner der den første skal åpnes i 2017. Qatar Airways har også et stort kontor i Trump Tower på Manhattan i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På tross av uttalelsene melder Al Jazeera at Trumps partnere i Gulfregionen og i Tyrkia fortsetter samarbeidet som før.

Les også
Angrep mot Spanias ambassade i Kabul
Les også
Religion og klimamobilisering
Les også
Den store lysfesten
Les også
Listhaug vil lære om landbruk av Israel