Skogbrannene har etterlatt seg enorme skader. Her i Mill City i Oregon. Foto: Gillian Flaccus, AP, NTB scanpix

Trump og Demokratene i splid om skogbranner og klimaendringer

Demokratene mener klimaendringer forverrer brannene på USAs vestkyst, mens Trump skylder på dårlig skogsforvaltning. Ifølge forskerne er det ikke enten eller.

USAs president Donald Trump avfeide bekymringer om klimaendringene og sa at det «vil bli kjøligere» da han mandag besøkte California, som sammen med store deler av den amerikanske vestkysten er herjet av skogbranner.

California-guvernør Gavin Newsom anklager Trump og andre for å fremme «ideologisk sludder» om klimaendringene. Da de to møttes mandag, var stemningen mer nedtonet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Klimaendringene er reelle, og det forverrer dette, sa Newsom om skogbrannene. Han takket samtidig presidenten for den føderale hjelpen til å bekjempe brannene og erkjente at California kan forvalte skogen bedre.

Men Wade Crowfoot, som leder Californias etat for naturressurser, sa til Trump at problemet bare vil bli verre om man kun fokuserer på skogsforvaltning. Trump svarte at «det vil begynne å bli kjøligere. Bare vent og se».

Da Crowfoot svarte at han «skulle ønske vitenskapen var enig med deg», fulgte Trump opp med at han «ikke tror vitenskapen er sikker».

Biden-advarsel

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kalte mandag Trump brannstifter og klimafornekter, og han advarte mot at mer av USA «vil brenne» om presidenten blir gjenvalgt.

– Vi trenger en president som respekterer vitenskap, som skjønner at skadevirkningene av klimaendringer allerede er her, sa Biden.

Mens brannmannskaper kjemper mot flammene som har tatt livet av minst 36 mennesker, brent ned flere nabolag og omsvøpt vestkysten i røyk, har Trump lagt skylda på delstatene for å ikke rake nok løv og fjerne døde trær og kvister fra bakken i skogene. Men mange av brannene i California har herjet i krattskog og på gressletter, og ikke i skog.

I Oregon er det imidlertid skogene som er rammet av historisk store branner.

Nesten like mange såkalte megabranner var aktive forrige uke som gjennom hele det forrige århundret, ifølge Jim Gersbach, som er talsmann for delstatens skogdriftsdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammensatt bilde

Forskere sier skogbranner er så godt som uunngåelige, og athovedårsaker er at planter og trær tørker ut på grunn av klimaendringer, samtidig som flere folk bosetter seg i og nær områder som brenner.

Tørrere skog gir bedre grobunn for at skogbranner kan komme ut av kontroll og tilta i omfang og spredning.

Og mens merhogst ogkontrollert nedbrenning av skog kan være løsninger, er det vanskelig å gjennomføre i stor nok skala til å demme opp for problemene.

Årlig brukes millioner av dollar på uttynning og rydding av kratt i de vestlige delstatene, men mange mener det må gjøres mer.

Avsluttet i Arizona

Trump avsluttet mandagen i Phoenix i Arizona, der han møtte støttespillere med latinamerikansk bakgrunn. Arrangementet, som fant sted innendørs, ble kalt et rundebordsmøte, men presidenten medgikk at det så mer ut som et valgmøte.

Flere hundre mennesker, flesteparten av dem uten munnbind, satt tett sammen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Meningsmålinger viser tett løp mellom Trump og Biden i den vanligvis republikanervennlige delstaten Arizona. Trump vil skape begeistring blant delstatens velgere med latinamerikansk bakgrunn ved å vise til at ledigheten blant dem var lav før koronapandemien brøt ut.

Denne delen av befolkningen har blitt hardt rammet av pandemien. I august var ledigheten blant folk med latinamerikansk bakgrunn på 10,5 prosent. Trump lover å få fart i økonomien og mener Biden vil sette muligheten for det i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)