PÅGREPET: To kvinner iført nikab ble pågrepet da muslimer demonstrerte i Paris mot det nye slørforbudet i Frankrike foto: Gonzalo Fuentes, Reuters/Scanpix

Trosser fransk nikabforbud

To kvinner iført nikab ble pågrepet da muslimer demonstrerte i Paris mot det nye slørforbudet i Frankrike. Kvinnene mener forbudet krenker deres rettigheter.

Også flere andre ble pågrepet under demonstrasjonen, som fant sted utenfor Notre-Dame-katedralen i den franske hovedstaden mandag.
Ifølge politiet ble kvinnene pågrepet fordi demonstrasjonen var ulovlig, ikke fordi de bar nikab.
Den som bryter forbudet kan få 150 euro i bot, mens den som tvinger andre til å gå med heldekkende slør risikerer 30.000 euro i bot og opp til ett års fengsel.

Få reaksjoner

Forbudet blir innført samtidig med at president Nicolas Sarkozy beskyldes for å føre en politikk som stigmatiserer landets muslimer. Politiske analytikere mener at presidenten med sine utspill forsøker å sanke stemmer fra ytterste høyrefløy før presidentvalget neste år.
Selv om forbudet har vakt harme blant muslimer utenfor Frankrike, er reaksjonene likevel langt mildere innad i landet.
Frankrike er et sekulært samfunn med strengt skille mellom religion og stat. Religionsutøvelse er noe man driver med privat og ikke i det offentlige rom, og det har kommet få protester mot forbudet fra franskmenn flest, både muslimer og ikke-muslimer.
Det er om lag 6 millioner muslimer i Frankrike. Kun 2.000 av disse bruker ansiktsdekkende slør som nikab eller burka.

Vanskelig å håndheve

Men blant de få det gjelder er reaksjonene sterke.
- Denne loven krenker mine europeiske rettigheter. Jeg kan ikke annet enn å forsvare dem, det vil si min frihet til å bevege meg og min religiøse frihet, sier Kenza Drider (32).
Mandag morgen tok hun toget fra Avignon til Paris iført sin nikab for å delta i en TV-debatt om saken, med et haleheng av pressefolk på slep. Hun fikk imidlertid bevege seg i fred for politiet, som grubler på hvordan de skal håndheve forbudet.

- Det vil bli svært vanskelig å håndheve loven, sier Manuel Roux i politiets fagforening. Ifølge instruksen fra justismyndighetene kan personer med ansiktsdekkende plagg ikke fjernes med makt.
Forbudet gjelder heller ikke kvinner som sitter i private biler, ettersom de da ikke befinne seg på offentlig sted. I slike tilfeller må politiet derimot vurdere om plagget truer trafikksikkerheten.

Støttefond

Den muslimske forretningsmannen Rachid Nekkaz sier han vil opprette et fond for å betale boten for muslimske kvinner som velger å bryte forbudet.
- Jeg oppfordrer alle frie kvinner som ønsker det, til å gå med sløret i gatene og utøve sivil ulydighet, sier han.
Frankrike er så langt det eneste EU-landet som har iverksatt et slikt slørforbud.

Den belgiske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lignende lov, men har ikke iverksatt den ennå.
I Nederland og Italia har lederne for partiene ytterst på høyre fløy foreslått burkaforbud etter fransk modell.NTB