Tror terror fører til karikatur-frykt

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås tror det er sammenheng mellom terror i islams navn og ønsket om å ikke krenke muslimer.

Nordmenn mener fortsatt at man bør være forsiktige med å trykke krenkende karikaturer, ifølge rapporten «Ytringsfrihetens grenser» fra Institutt for samfunnsforskning og Fritt Ord som kom denne uken.

Rundt 15 prosent mener at media ikke bør publisere karikaturtegninger som kan oppleves som krenkende, uansett om det gjelder muslimer, kristne eller jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er flere som mener media bør kunne publisere karikaturtegninger som er krenkende for kristne, enn for muslimer.

Terrorfrykt

– Har terror i islams navn ført til at vi blir redde for å publisere ting som krenker muslimer?

– Ja, jeg tror det, sier Fritt Ord-direktør, Knut Olav Åmås.

– Du ser et stemningsskifte i den aller første tida etter terror, både i januar 2015 og 11. september 2001, men etter litt tid, en måned eller to, er man tilbake til det normale. Man har fått tenkt seg om og har fått tid til å tenke gjennom konsekvensene av å publisere noe som kan være provoserende. Da ligger frykten under der.

Åmås sier han er enig med Vebjørn Selbekk og Flemming Rose i at «frykten virker», og peker på at det sitter langt inne for mange pressefolk å innrømme at man faktisk lar seg påvirke av frykt.

Tøyser med kristendom

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, skulle ønske at alle religioner ble behandlet likt.

– Kristendommen har lengre erfaring i å bli tøyset og tullet med enn det islam åpenbart har. Det er nok også en forskjell i å bli gjenstand for satire i sin egen kulturkrets og fra et annet miljø, sier Stavrum.

Ikke støte

Kari Steen-Johnsen ved Institutt for samfunnsforskning mener det ikke er så opplagt å slå fast at varsomheten med å krenke muslimer bare henger sammen med frykten for islamsk terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt klart at man er mer villig til å krenke kristne. Jeg tror dels det handler om at det er majoritetens religion og at det oppleves som kritikk av makta. Jøder og muslimer er minoriteter.

Forskerne har bedt om folks begrunnelse for å være forsiktig med å trykke krenkende karikaturer. Det viktigste svaret er at det er «unødvendig å støte».

– Den nest viktigste er at det kan medføre vold og represalier, det kan være direkte terrorrelatert. Men på begge begrunnelsene er det små forskjeller mellom muslimer, kristne og jøder.