Troende kvinner tviler på Trump

Flere framstående evangelisk kristne kvinner er oppgitt over at mektige mannlige trosfeller fortsetter å forsvare Donald Trump.

«Prøv å ta inn over deg hvor akseptabelt nedvurdering og objektivisering av kvinner er blitt når noen kristne ledere ikke ser på det som noen stor sak». Dette skrev den populære evangelisk kristne taleren og forfatteren Beth Moorepå Twitter nylig.

Meldingen inngikk i en serie som verken nevnteDonald Trump eller det omdiskuterte lydopptaket med ham fra 2005. Likevel er det ingen som tviler på hvem og hva hun sikter til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Skaper splid blant kristne

Et vippepunkt

Moore er ikke alene blant profilerte evangeliske kvinner som har reagert på Trumps slibrigheter. Forfatterne Jen Hatmaker, Christine Caine og Kay Warren er noen av flere som har havnet i nyhetsbildet ved å ta avstand fra Trumps uttalelser.

– Jeg tror det trengtes en kommentar fra Trump som berørte et flertall av evangeliske kristne for at det skulle komme til et vippepunkt, sier Katelyn Beaty, som er en av redaktørene i Christianity Today.

Hun har også skrevet boken«A Woman´s Place: A Christian Vision for Young Calling in the Office, the Home and the World».

– Mer enn halvparten av medlemmene i menigheter er kvinner, og alle disse kvinnene er påvirket av kommentarer om seksuelle krenkelser, sier Beaty.

Stor innflytelse

Dette understøttes avPew Research Centers omfattende studie av USAs religiøse landskap fra 2014. 55 prosent av alle evangeliske protestanter er kvinner.

Redaktør Beaty påpeker at menn med tydelige institusjonelle lederskapsposisjoner blir oppfattet som talspersoner for evangeliske kristne. Men hun mener de evangeliske kristne selv er mer tilbøyelige til å se på forfattere, skribenter og talere - både kvinnelige og mannlige - som ledere.

For eksempel har en forfatter som Jen Hatmaker flere følgere på Twitter enn det kjente ledere som James Dobson, Jerry Falwell Jr., Ralph Reed og Tony Perkins til sammen. Og Facebook-følgerne hennes er enda flere enn det igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Trumps kristne alibi

Uttrykker motstand

Signalene fra kvinnelige kristne lederskikkelser har gitt «vanlige» kirkeaktive kvinner frimodighet til å uttale seg om politikk på måter de tidligere ikke var komfortable med, mener Beaty.

I løpet av en time signerte mer enn 400 kvinnelige kristne ledere et opprop som fordømte uttalelsene til Trump. De neste timene ble tallet mer enn fordoblet, ifølge Jennifer Butler, som leder Faith in Public Life Action Fund.

Flere mannlige kristne ledere fulgte etter. Blant disse var den kjente pastoren og forkynneren John Piper og den medieprofilerte sørstatsbaptistiske talsmannen Russell Moore. Sistnevnte har i over et år vært en markant motstander av Trump.

Den norskættede teologiprofessoren Wayne Grudem har trukket tilbake en støtteerklæring for Donald Trump. Såvel Christianity Today som det konservative kristne World Magazine har publisert lederartikler der de kritiserer både Trump og støttespillerne hans.

LES:Hevder Trump er født på ny

Ingen kvinnestøtte

Samtidig har andre - som Ralph Reed, Pat Robertson, Jerry Falwell Jr. og James Dobson - befestet sin støtte til å stemme eiendomsmogulen inn i Det hvite hus. Katelyn Beaty opplyser imidlertid at hun ikke kjenner til noen framstående evangeliske kvinnelige ledere som stiller seg bak den republikanske presidentkandidaten.

Mer enn 20.000 kvinner og menn har ogsåsignert et opprop fra evangeliske kristne som fordømmer Trumps uttalelser om ikke bare kvinner, men også meksikanere, immigranter, muslimer og flyktninger. Dette oppropet tar dessuten avstand fra en oppfatning om at «evangeliske kristne» nærmest er ensbetydende med «hovedsakelig hvite, politisk konservative, eldre menn».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To typer evangeliske

– Det finnes nesten to typer evangelisk kristendom i USA, sier Ana Yelsi Velasco-Sanchez, som jobber for The Reformation Project og har signert oppropet.

– Jeg ønsker virkelig anerkjennelse for fargede kvinner som har stått i fronten for dette, og som har mistet muligheter for taleoppdrag og inntekter som følge av sin tydelige opposisjon, sier hun.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.