Trangere kår for menneskerettigheter

– Det virker som om president Sisi har et veldig sterkt behov for å kontrollere sivilsamfunnet, sier Lisa Winther i Stefanusalliansen.

Forrige uke bleMina Thabet arrestert i sitt hjem i Kairo, midt på natten. Thabet er leder av The Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ERCF), og har spesielt arbeidet med kopternes rettigheter og trosfrihet.

Thabet ble varetektsfengslet og har fått en rekke alvorlige anklager mot seg. Blant annet anklages han for å være medlem av en terroristgruppe, oppfordring til vold og offentlige folkesamlinger, spredning av falsk informasjon med terrorhensikter, oppfordring til angrep på politistasjoner og besittelse av materiell som undergraver rikets sikkerhet og regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det virker som om president Sisi har et veldig sterkt behov for å kontrollere sivilsamfunnet, sier Lisa Winther iStefanusalliansen.

– Mange vanlige folk i Egypt kjøper presidentens argumentasjon om terrorbekjempelse. Folk er lei uro og dårlige tider. De ønsker seg fred, mat og arbeid. Da ser man heller litt bort, når innstramminger rammer. Så lenge det ikke rammer en selv.

Menneskerettigheter og pressefrihet har fått stadig trangere kår i Egypt siden hærsjefen i landet, generalAbdel-Fattah el-Sisi grep makten i et kupp i 2013.

Stopp pressen

Pressefriheten i Egypt får også stadig trangere kår. Tidligere denne måneden ble en fransk korrespondent kastet ut av landet, uten nærmere forklaring.

Remy Pigaglio har vært korrespondent for flere franske medier i Egypt, blant dem avisa La Croix. Da han returnerte fra ferie i hjemlandet tirsdag, ble han stanset på flyplassen i Kairo.

Bagasjen hans ble endevendt, og verken arbeidstillatelsen eller pressekortet hjalp det minste. Etter 30 timer i forvaring ble Pigaglio satt på et fly tilbake til Paris.

– De tok ingenting fra meg, og jeg ble ikke dårlig behandlet. Jeg ble ikke avhørt og vet fortsatt ikke hvorfor de nektet meg adgang til landet, forteller han. Dette i følge NTB.

Utenlandske journalister nektes rett som det er adgang til Egypt og flere har blitt utvist uten å få noen nærmere begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Egypt har de siste årene falt til 158. plass blant de 180 landene på pressefrihetsrangeringen til organisasjonen Reporters Without Borders.

I desember konstaterte den internasjonale organisasjonen Committee to Protect Journalists at bare Kina hadde flere journalister i fengsel enn Egypt.

Passer ikke

President Sisi har da også sagt rett ut at «vestlige menneskerettigheter ikke gjelder for Egypt». Overfor en amerikansk delegasjon som besøkte landet tidligere denne måneden, er presidenten sitert på at «forskjeller i hjemlige og regionale forhold i nord-afrikanske land, gjør det vanskelig å innføre samme sivile rettigheter som i Vesten». Dette i følge avisen Independent.

Amnesty International reagert kraftig på presidentens utsagn.

– Grunnleggende menneskerettigheter har ingenting med «vestlig» å gjøre. Forbud mot tortur, ytringsfrihet og forbud mot tilfeldige arrestasjoner er rettigheter for alle, sier Nicholas Piachaud i organisasjonen til Independent.

– Den alvorlige sikkerhetstrusselen som Egypt nå står overfor, må ikke bli en unnskyldning for å slå ned på menneskerettighetene i landet.

Bare de siste ukene er 1.300 pågrepet, ifølge menneskerettsadvokater.

Arrestbølgen er blant de største på to år i Egypt, hvor titalls tusen politiske fanger fra før sitter bak lås og slå.