Tørrlegger byen for barnas del

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) vil forby ølsalg på julaften. Overformynderi og detaljstyring, klager bergensere. – Barna vil oppleve det som støtte, sier Barns Beste.

Regjeringen harliberalisert åpningstidene for Vinmonopolet. Etter kraftig påtrykk fraforfatter Paal-André Grinderud valgte stortingspolitikerne til slutt å stenge polet på julaften - av hensyn til barna som lider under foreldres alkoholmisbruk.

Nå velgerbyrådet i Bergen med helsebyrådRebekka Ljosland (KrF) i spissen å gå ett skritt lenger: De vil også forby salg av øl og rusbrus i butikkene på julaften. Det er ett av flere tiltak til nytt skjenkereglement som byrådet nå sender ut på høring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er først og fremst av hensynet til barna, sier Ljosland.

– Julen er den beste tiden i året for mange barn, men for noen er det den verste. Derfor ønsker vi å stenge alkoholsalget tett opptil julefeiringen, sier Ljosland.

Hun vet ikke om noen annen storkommune som har gjort det samme.

– Når ingen andre har gjort det før dere, vet dere da om det har noen effekt?

– Det kan vi ikke vite, men vi tror at det har en positiv effekt. Er det mindre tilgang, kjøper man mindre, sier hun.

– Tviler på effekt

Heller ikkeGeir Scott Brunborg iFolkehelseinstituttet har hørt om noen kommuner som har forbudt alkoholsalg på julaften. Han er fungerende forskningsleder i Faggruppen for alkoholforskning.

– Blir det mindre drikking i jula hvis ølsalget forbys på julaften?

– Generelt vet vi at hvis tilgjengeligheten til alkohol blir vanskeligere, vil færre kjøpe. Da drikker folk mindre. Spørsmålet er om en så liten endring vil ha noen effekt. Jeg vil tro at de fleste som handler inn til jul, gjør det før julaften. Det hadde overrasket meg stort om det har noen effekt, bortsett fra at det offentlige sender signal om hvilken holdning de har til drikking, sier Brunborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barna får det med seg

Slike signal får barna med seg hvis det sies tydelig hvorfor ølsalget stenger, ifølge Siri Gjesdahl, daglig leder iBarns Beste, en pårørendeorganisasjon for barn.

– En slik debatt vil barn få med seg. Mange barn som lever med rus i familien føler seg alene og tror at ingen bryr seg om dem. Det er et samfunnsengasjement å si at «vi ønsker at de barna skal få en bedre julaften», sier Gjesdahl til Dagen.

LES OGSÅ:25-årige Ljosland med milliardbudsjett

Hun kjente ikke til forslaget i Bergen, men sier at det høres ut som en voksen som ønsker å ta barnas perspektiv og støtte de som lever under vanskelige forhold. Hun drar parallell tilrøykeloven, som førte til kraftig nedgang i antall røykere og liten aksept for at voksne røyker med barn til stede.

– Vi reagerer når vi ser småbarnsforeldre med barnevogn og røyk. Hvorfor skulle vi ikke våge å pirke i foreldres alkoholbruk? spør hun.

«Overformynderi»

Etter at forslaget fra byrådet ble kjent torsdag, var det lite støtte å hente fra irriterte bergensere i kommentarfeltet i Bergens Tidendes nettavis. «Overformynderi av en annen verden», skriver en. «Detaljstyring av andres liv», skriver en annen. Ljosland tar kritikken med ro.

– Dette handler om å legge samfunnet godt til rette for de som trenger det mest. Hvis vi kan bidra til at barna får det bedre, er jeg superfornøyd med det, sier hun.

LES MER:Ung byråd gjør skjenking til helsepolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det detaljstyring?

– Av og til må man begrense individets frihet av hensyn til de som har det verst. For de fleste medfører ikke dette noen ulempe, sier hun.

KrF-seier

KrF sitter i byråd i Bergen sammen medArbeiderpartiet ogVenstre.

– Hvor lett var det å få de andre partiene med på forslaget?

– Vi har forhandlet. Det er ingen tvil om at dette er en KrF-seier, men vi hadde veldig gode samtaler. Jeg tror de er inneforstått med det, sier hun.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.