SEIERSKYSSET: Forfatter Paal-André Grinderud får et kyss på kinnet av Olaug Bollestad (KrF) og klem av Kjersti Toppe (Sp). Tirsdag vedtok Stortinget å holde Vinmonopolet stengt julaften, som en symboldag for barn av foreldre med alkoholproblemer. Foto: Silje Rognsvåg

Grinderud feirer julestengt pol

Stortinget åpner for alkoholsalg fra Vinmonopolet i høgtidene, men holder stengt på julaften.

– Kan jeg få en klem? Det fortjener begge to, smiler forfatter Paal-André Grinderud.

Tirsdag ettermiddag vedtar Stortinget å frede julaften fra alkoholsalg. Etter debatten samme formiddag fikk han kyss og klem av Olaug Bollestad i KrF og Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I vår og sommer stod Grinderud utenfor Stortinget og overbeviste det ene partiet etter det andre om å stemme mot regjeringens forslag kom i vår.

Les også: 77 folkevalgte får bønn om julestengt pol

– Når vi nå får vedtatt symboldagen, har barn av alkoholikere fått sin dag. Det var vel verdt å bli solbrent utenfor her i sommer, sier Grinderud til Dagen.

– Ba til Gud

Han sier han har bedt til Gud om styrke til å kjempe kampen på vegne av barn av foreldre som sliter med rusproblemer.

– Jeg har bedt hver dag til Gud. For meg er det en kraft jeg har fått til å stå der. Jeg ble sårbar for kommentarer jeg ikke ville høre, som «er det så farlig da». Da ble jeg helt knust. Jeg har bedt Gud om å ta politikerne i øra. Og det tror jeg han har gjort, gitt. Jeg er veldig takknemlig, stråler Grinderud.

Marginale virkninger

I Helsekomiteens innstilling i saken uttrykker flere av partiene på Stortinget bekymring for at alkoholsalg på helligdager kan få uheldige virkninger for folk.

Samtidig mener Høyre og Frp at endringene vil være marginale og at økte åpningstider kan føre til at flere slutter opp om monopolordningen.

Under gårsdagens debatt i Stortinget foreslo KrF og Senterpartiet å droppe hele forslaget. Fordi de var i kraftig mindretall, støttet de forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti om å kun frede julaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I alkoholspolitisk perspektiv skulle jeg ønske at polet hadde vært lukket de andre aftenene og valgdagen også. Det handler om impulskjøp som gir større forbruk og negative virkninger, sier Olaug Bollestad (KrF) til Dagen.

Sure epler

Hun mener det er et paradoks at de andre partiene på Stortinget ønsker å bruke mer penger på rusbehandling, men ikke vil stramme inn på alkoholbruken.

– Ingen, utenom Senterpartiet, er med på å bite i noen sure epler når det er snakk om å holde alkoholsalg lukket.

For Grinderud handler ikke saken om mer eller mindre salg av alkohol, men om en symboldag for barn av alkoholikere.

– Det dreier seg om at barn av alkoholikere får bli beskyttet én dag. De har blitt lite sett, og halvparten blir alkoholikere selv, sier han.

Les også
Venstre sikrer stengt pol på julaftenAlkohol og åpningstider
Les også
Venstres polferd
Les også
Regjeringen går inn for flere åpningsdager på polet
Les også
«Usikker på om Jesus ville blitt sertifisert som alkoholfri»
Les også
6 av 10 drikker aldri alkoholAvholdsfolket
Les også
Alkohol - et samfunnsproblemBjørn S. Olsen
Les også
Ap og KrF vil gi taxfreesalget til Vinmonopolet
Les også
77 folkevalgte får bønn om julestengt polAlkohol og åpningstider
Les også
Et håp for julaftenPaal André GrinderudPaal André Grunderud
Les også
Aksjonerer for stengte vinmonopol på julaftenRegjeringens alkoholpolitikk