Justisminister Anders Anundsen (Frp) satt fredag i harde forhandlinger om asylbarn med partilederne Knut Arild Hareid (KrF) og Trine Skei Grande (V). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Tøffe forhandlinger om asylbarn

Samtidig som justisminister Anders Anundsen (Frp) sitter i knallharde asylforhandlinger, anklages han for å ha feilinformert Stortinget.

– Han burde si følgende: «Unnskyld, jeg har feilinformert Stortinget. Det er mitt ansvar», sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Sp-profilen som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, viser til oppslaget i Bergens Tidende fredag, der det framgår at Anundsen er holdt løpende orientert om kontroversielle asylreturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhandlinger

Anundsen satt fredag ettermiddag i forhandlinger med Knut Arild Hareide ( KrF) og Trine Skei Grande (V) om endringer i asylforskriften.

Ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad fra Justisdepartementets innvandringsavdeling er også med på møtet på Hareides kontor på Stortinget. Det samme er statssekretærene Lars Øy (H) fra Statsministerens kontor og Jøran Kallmyr (Frp) fra Justisdepartementet.

Møtet kom i stand etter krav fra Venstre og KrF, ifølge VG. Partene tok en pause i 17-tiden fredag, men allerede etter en snau halvtime var de tilbake igjen.

Asylforskriften

NTB er kjent med at temaet er endringene i asylforskriften, som Venstre og KrF har forhandlet med regjeringen om over lang tid.

Statsminister Erna Solberg (H) ble møtt med ultimatum om asylbarn under spørretimen i Stortinget onsdag. KrFs Hans Olav Syversen slo fast at forhandlingene om en ny forskrift for lengeværende asylbarn må komme på plass innen 14 dager.

Statsministeren ville ikke love noe. Hun antydet en løsning før jul, men sa også at utfordringen blir «å treffe planken».

– Finformulert juss i utlendingsforvaltningen er vanskelig. Du skal liberalisere regelverket, men samtidig unngå en åpen låvedør for dem som ikke samarbeider, utdypet Solberg etter spørretimen.

Så langt i år er Justisdepartementet blitt orientert om 62 utsendelsessaker, som totalt omfatter 133 barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sendte brev

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget besluttet torsdag å sende et brev til justisministeren hvor den ber ham avklare fire konkrete spørsmål knyttet til asylbarnsaken.

Blant annet blir Anundsen spurt om han kan «bekrefte at han selv og departementet ikke kjente til den manglende oppfølgingen før saken ble omtalt i Bergens Tidende».

NTB får opplyst fra departementet at svaret ikke vil komme fredag.

Les også
Anundsen fikk vite om 133 barne-tvangsreturer
Les også
Anundsen må svare om asylbarna
Les også
KrFU og Unge Venstre krever at retur av asylbarn fryses
Les også
KrF krever stans i utsending av asylbarn
Les også
Utsendelsene av asylbarn fortsetter som før