– Jeg kan ikke annet enn å beklage, sa justisminister Anders Anundsen (Frp). Det er ikke nok for opposisjonen i Stortinget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Anundsen må svare om asylbarna

Stortingets kontrollører vil ha flere svar på hva som gikk galt i asylbarnsaken. Justisminister Anders Anundsen (Frp) lover å svare grundig og ordentlig på spørsmålene.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet torsdag å sende et brev til justisministeren hvor de ber ham avklare flere spørsmål knyttet til saken.

– Det syns jeg er veldig praktisk og bra, sier Anundsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det står så mye rart om denne saken i mediene nå at det kan bli fint å få den oppklart, sier han.

I brevet lister komiteen opp fire konkrete spørsmål til statsråden som den ønsker skriftlig svar på. Anundsen vil ikke gi NTB svar på disse spørsmålene allerede nå.

– Jeg skal redegjøre for disse på en grundig og ordentlig måte i svaret til komiteen. Jeg syns det er riktig at det er komiteen som får svarene av meg først, sier han.

Skeptisk til brevet

Tirsdag beklaget Anundsen fra Stortingets talerstol at instruksen han sendte til Politidirektoratet om ikke å prioritere lengeværende asylbarn, aldri ble fulgt opp.

Statsrådens partifelle Helge Thorheim, som er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener det ikke var riktig å følge opp med et brev med spørsmål.

– Jeg synes han ga en god redegjørelse for det han kunne på det tidspunktet. Han la seg flat, sier Thorheim til NTB.

Thorheim understreker at han forventer at Anundsen vil følge opp saken.

– Da synes jeg det er litt uriktig av komiteen allerede nå, to dager etterpå, å skrive brev med spørsmål, sier Thorheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke nødvending

Høyres Michael Tetzschner peker også på at Anundsen alt har holdt en ekstraordinær redegjørelse for Stortinget og beklaget det som skjedde.

– Han har også sagt seg villig til å komme tilbake til Stortinget med ytterligere detaljert informasjon om denne praksisen som ikke slo igjennom i politietaten, og om det har hatt noen konkrete virkninger, sier han til NTB.

Heller ikke han mener noe brev var nødvendig.

– Nei, ikke hvis det var for noe annet enn å markere partipolitikken i dette. Men jeg mener at kontrollkomiteen må ha et litt mer generelt perspektiv over sin kontrollvirksomhet overfor regjeringen, sier Tetzschner.

Kan ha feilinformert

Det er på det rene at KrF og Venstre mener at en avgjørende forutsetning for den asylpolitiske avtalen som ble inngått i 2013, ikke er blitt etterlevd ute i politiet.

Skylden ligger tilsynelatende hos Politidirektoratet. De nye politiske føringene som skulle gjelde fra nyttår 2014, er ikke blitt formidlet til politidistriktene og Politiets utlendingsenhet (PU).

Men det kan også være snakk om at Stortinget er blitt feilinformert. Anundsen har flere ganger forsikret Stortinget og avtalepartnerne om at politiske føringer i tråd med den asylpolitiske avtalen er kommunisert ut i politisystemet.

Brev

I sitt brev til Anundsen spør komiteen blant annet om han kan «bekrefte at han selv og departementet ikke kjente til den manglende oppfølgingen før saken ble omtalt i Bergens Tidende».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke minst vil vi be ham redegjøre for om hans eget tildelingsbrev til departementet har vært klart nok, eller hvorvidt det kan ha bidratt til å skape misforståelser, sier komitémedlem Abid Raja (V).

Komiteen kan velge å kalle Anundsen inn til en høring dersom den ikke er fornøyd med svaret den får.

Les også
Ikke juleamnesti til kirkeasylanter
Les også
Flertall på Stortinget vil beholde kirkeasylDette er saken
Les også
POD og justisministeren beklager i asylbarn-saken
Les også
Politidirektøren må forklare seg om asylbarn
Les også
Beskjed om å skjerme asylbarna nådde aldri politiet