Beskjed om å skjerme asylbarna nådde aldri politiet

Regjeringen lovet i fjor høst at de lengeværende asylbarna skulle skjermes. Men beskjeden nådde aldri fram til politiet.

Regjeringen endret i fjor høst en sentral formulering i et styringsbrev til Politidirektoratet (POD). De rødgrønnes ordre om å prioritere saker «som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge uten tillatelse» ble erstattet med at «saker som omfatter barn skal prioriteres», skriver Bergens Tidende.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa fra Stortingets talerstol at regjeringen «har myket opp fokuset». Dermed hadde ikke politiet lenger i oppdrag å sende ut flest mulig asylfamilier som har vært lenge i landet uten lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme ordlyd

Høyre og Frp ble etter valget i fjor enige med KrF og Venstre om en oppmykning av regelverket for denne gruppen med lengeværende asylbarn.

Ifølge Bergens Tidende nådde aldri denne beskjeden ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), politimester Kristin Kvigne, bekrefter overfor avisen at det er innholdet i PODs disponeringsskriv som legger føringene for dem. Hun bekrefter at det er de lengeværende familiene som er en prioritert gruppe for uttransportering.

– Det stemmer at dette er våre overordnede prioriteringer, skriver hun i en tekstmelding til avisen.

– Ekstremt alvorlig

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er «ekstremt alvorlig» dersom regjeringens beskjed til POD ikke har nådd ut til politimesterne.

– Det er i så fall ekstremt alvorlig. Dette handler om løftet til veldig mange mennesker, som er i en veldig utsatt situasjon. Dette er ikke en liten byråkratisk tabbe. Dette kan ha påvirket livene til folk, sier Venstre-lederen til avisen.

SVs Karin Andersen krever at justisminister Anders Anundsen (Frp) umiddelbart instruerer PU om at de lengeværende asylbarna skal skjermes.

– Nå har han klart å sende ut mange lengeværende barn, mens han somler med nytt regelverk som skulle bli bedre for barna. Dette er svært alvorlig for barna og et grovt tillitsbrudd til samarbeidspartiene, sier Karin Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lurt

Hun mener den lange tiden regjeringen har brukt på å endre forskriften, viser at Venstre og KrF er blitt lurt.

– Hittil har det meste gått feil vei, mens Venstre og KrF ser på. Hvor lenge har de tenkt å la Anundsen fortsette å sende ut lengeværende barn, spør hun.

Trine Skei Grande sier statsråden enten har løyet eller ikke har kontroll over de underliggende etatene. Grande legger ikke skjul på at hun er irritert.

– Tålmodigheten vår var i grunnen brukt opp fra før. Dersom det nå ikke skjer fortgang, begynner tilliten til statsråden å bli tynnslitt, sier hun.

Bergens Tidende fikk mandag nei på forespørselen om en kommentar fra justisminister Anders Anundsen.

Les også
Ikke juleamnesti til kirkeasylanter
Les også
Kristne asylsøkere sendt til krigsmareritt i Irak
Les også
Færre søker asyl i Norge
Les også
Eritrea bekrefter at hjemsendte asylsøkere vil bli straffet