Tiltalt i «mafiarettssaken»: – En sinnssyk situasjon å havne i

En av de tiltalte i den såkalte mafiarettssaken sier siktelsen mot ham kom som lyn fra klar himmel. 

35-åringen fra Arendal er sammen med to andre, den tidligere Nokas-dømte Alf Christensen og en 36-åring fra Arendal, tiltalt for tre forsøk på å frakte et større kvantum narkotika fra Nederland til Norge på oppdrag av Nokas-raneren Metkel Betew.

I alt 13 menn sitter på tiltalebenken i den omfattende saken som dreier seg om innførsel av store mengder narkotika, drapsforsøk og planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Betew (39) står sentralt i saken. Sammen med Bandidos-topp Lars Harnes (49) er han tiltalt for å ha planlagt å drepe Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue».

I tillegg er tolv av de tiltalte omfattet av den såkalte mafiaparagrafen om organisert kriminalitet.

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld da saken startet onsdag.

– Ville bare hjelpe

Både 35-åringen og Christensen hevder i retten at de bevisst prøvde å sabotere narkotikatransporten som Christensen hadde fått 150.000 kroner av Betew for å gjennomføre. Han hadde fått kalde føtter, fortalte han i retten onsdag. Derfor skal de ha fingert to mislykkede seilaser med Christensens seilbåt og en mislykket tur med bobil.

Ifølge 35-åringens forklaring var hensikten å «trette» ut Betew og nettverket hans. Arendals-mannen er tidligere domfelt flere ganger for narkotikaforbrytelser.

I retten spurte aktor 35-åringen hvorfor han hadde involvert seg så sterkt i saken trass i at han kun hadde kjent Christensen i kort tid. 35-åringen dro blant annet til Harlingen i Nederland for å møte personer fra Betews angivelige liga.

– Jeg kjente jo til Alf på forhånd, sier 35-åringen, som har omtalt Christensen som en «helt» i lokalmiljøet.

– Kjip situasjon

– Jeg begynte jo å hjelpe ham. Det hadde vært rart å trekke seg ut. Det ene dro med seg det andre, forklarte 35-åringen, som i retten beskrev seg selv som eventyrlysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har dere samkjørt forklaringene, ville aktor Geir Evanger vite.

– Jeg trodde jo denne saken hadde blåst over, før jeg ble innkalt til retten. Jeg hadde fått livet på rett kjøl da siktelsen kom som lyn fra klar himmel. Jeg gikk til Alf og sa at jeg ville fortelle alt, sa 35-åringen, som mener han ikke har gjort noe kriminelt.

– Dette er en sinnssykt kjip situasjon å havne i. Jeg kan få ti år for dette. Jeg har aldri sett denne hasjen, det var aldri aktuelt å frakte noe som helst. Jeg ville bare hjelpe Christensen.

Uteble

En av de tiltalte, en 25-åring fra Oslo, møtte ikke opp på dag to av rettssaken i Oslo tingrett, og det ble utstedt begjæring om å pågripe ham, opplyste dommer Nini Ring da retten ble satt torsdag morgen.

25-åringen var imidlertid på plass i retten etter lunsj. Han er tiltalt for å ha mottatt 50 kilo cannabis fra en dansk politimann som jobbet under dekke for norsk politi.

De neste rettsdagene er viet forklaringene til de øvrige tiltalte. Metkel Betew vil forklare seg til slutt.

Rettssaken skal etter planen vare til 8. desember.