Den ebolasmittede norske kvinnen som blir behandlet på Ullevål sykehus i Oslo, sier behandlingen hun får er den best mulige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tilstanden stabil for ebolasmittet norsk kvinne

Tilstanden til den ebolasmittede kvinnen som er innlagt på Ullevål sykehus, er stabil, opplyser sykehuset.

Kvinnen, som jobber for Leger Uten Grenser, ble fløyet hjem fra Sierra Leone i Vest-Afrika tirsdag. Hun får nå behandling ved høysmitteavdelingen på Ullevål sykehus.

Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus har vært i kontakt med andre utenlandske fagmiljøer for å utveksle erfaringer knyttet til behandling av ebolapasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Gjennom rask og velvillig assistanse fra flere utenlandske kilder har sykehuset fått tilgang til utprøvende behandling som har vært svært lovende i prekliniske forsøk og tidligere gitt til enkelte pasienter», heter det i en pressemelding fra sykehuset.

Etter forholdene stabil

Sykehuset kan ikke kommentere behandlingen av pasienten som er innlagt, men kan bekrefte at pasientens tilstand «etter forholdene er stabil».

Den ebolasmittede kvinnen merket de første symptomene sist helg.

Ifølge leder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus er det vanlig at ebolapasienter enten blir dårligere eller bedre i løpet av seks til elleve dager etter sykdomsutbruddet.

Den ebolasyke norske kvinnen har vært i stand til å kommunisere med legene.

– Hun spiser selv og kommuniserer greit. Så hun er definitivt i stand til å være med på det vi diskuterer, sa Kvale torsdag.

Prøver å skaffe medisiner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske myndigheter undersøker nå ulike ordninger for å få tilgang til eksperimentelle medisiner i tilfelle flere nordmenn blir smittet av ebola.

– Dersom hjelpearbeidere reiser til Vest-Afrika, vil vi gjøre alt vi kan for at de, om de skulle bli smittet, får den beste tilgjengelige behandlingen, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae.

Helsedirektoratet har oppfordret helsepersonell til å melde seg som frivillige i kampen mot det dødelige viruset i Vest-Afrika. Fredag ettermiddag hadde om lag 90 personer meldt sin interesse.

– Det er knapphet på de eksperimentelle medikamentene, og Helsedirektoratet vil lete etter gode og etisk forsvarlige mekanismer for hvordan disse fordeles etter medisinske behov på tvers av land, sier Daae.

Ingen kur

Det finnes i dag ingen legemidler som kan forhindre eller behandle ebola, og legemidler mot sykdommen er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium. Ifølge Legemiddelverket har noen eksperimentelle forsøk på dyr vist positive resultater, men det har ikke fullt ut vært forsøkt på mennesker.

– Det vi vet har effekt, er støttende medisinsk behandling, for eksempel tilførsel av væske. Per i dag har vi ikke annen behandling med dokumentert effekt. Det som finnes, er medisiner som er til utprøving og under utvikling, sier Daae.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) gjennomgår nå all tilgjengelig informasjon om legemidler som utvikles for behandling av personer som er smittet av ebolaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Norske misjonærer i Vest-Afrika frykter ebolaEbola
Les også
FN etterlyser ebola-bidrag
Les også
Ingen ebola-sjekk på norske flyplasser
Les også
Ebolafrykten sprer seg i EuropaEbola
Les også
Ebolasmittet kvinne takknemlig for behandlingen