JUBLER FOR OBAMA: Jublende Obama-tilhengere under valgvaken i Chicago.

Tilhengerne i ekstase over gjenvalg

Barack Obama får fire nye år i Det hvite hus. I presidentens hjemby Chicago står jubelen i taket.

- To perioder! Jeg elsker det. Det betyr forandring for hele verden. En positiv retning for hele verden. Dette er historie, sier Charles Watson i jungelen av jublende tilhengere som strømmer inn foran scenen på Demokratenes valgvake i Chicago.

Like etter at de store TV-kanalene kåret ham til vinner basert på prognoser, var presidenten ute på mikrobloggnettstedet Twitter.

«Dette skjer på grunn av dere. Takk», skrev Obama.

Den republikanske utfordreren Mitt Romney vant i North Carolina og Indiana, delstater Obama seiret i for fire år siden, men var i realiteten sjanseløs etter som stemmene ble talt opp.

I en oversikt fra nettstedet Real Clear Politics får Obama 303 valgmenn, mot Romneys 203. Det gjenstår fortsatt å kåre en vinner i Florida og Alaska, men utfallet i disse delstatene vil ikke få noen innvirkning på det endelige utfallet.

På landsbasis har Obama en knapp ledelse på Mitt Romney. Den republikanske kandidaten ventet en stund med å akseptere nederlaget, men kom til slutt ut på scenen i Boston der Republikanerne hadde sin valgvake og gratulerte presidenten.

- De politiske lederne må heve seg over smålige partikonflikter. Jeg ber for at presidenten vil få landet vårt ut av problemene, sa Romney.


- Vi elsker dette!

På valgvaken i Chicago var det vill jubel blant Obama-tilhengerne etter hvert som stadig flere positive resultater for presidenten ble offentliggjort på CNN.

- Vi elsker dette! Vi er så oppspilte. Denne seieren for Obama er enda viktigere enn den forrige, sier Gary og Candice Drimmer til NTB.

- Det er en historisk natt. Å gjenvelge Barack Obama sier mye om hvor USA har kommet. Koalisjonen han har bygget opp med forskjellige grupper sier mye om hvor landet står i dag, sier John Sullivan, som er på valgvaken sammen med kona og sine to små døtre.


- Vant som ventet

USA-forskeren Svein Melby er ikke overrasket over at president Barack Obama ble gjenvalgt.

- Dette synes jeg så rimelig klart ut allerede tidlig på kvelden da valgdagsmålingene viste at han fortsatt hadde en solid majoritet blant kvinnelige velgere, sier Melby til NTB.

Han legger til at en annen indikator var at det var jevnt mellom de to kandidatene blant uavhengige velgere.

- Romney hadde måttet ta igjen og jevne ut forskjellen i begge disse gruppene hvis han skulle hatt en sjanse til å vinne. Da dette ikke var tilfelle, kunne det bare gå én vei, sier Melby, som leder Senter for transatlantiske studier.


- Målingene har truffet

USA-kjenner Jan Arild Snoen var sikker på Obama-seier etter som kvelden skred fram.

- Det kan se ut til at meningsmålingene har truffet veldig godt, sier Snoen, som i lengre tid har referert til sannsynlig Obama-seier.

USA-forsker Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen påpeker imidlertid at gjenvalgseffekten ved tidligere valg, er blitt svekket.

- Det slående ved denne valgkampen er at det har vært såpass jevnt selv om vi har en president som går til gjenvalg, sier Grendstad til NTB.


Uforandret i Kongressen

På valgvaken i Boston hevdet republikaneren Larry Harmond at Demokratene ikke engang visste hvorfor de stemte på Obama.

- De stemte på ham, så nå må de leve med ham i fire år til. Det vil ikke gå bedre, men verre, spådde Harmond, som hevder at Romney ble utsatt for en svertekampanje i begynnelsen av valgkampen.

Paul Cody er også bekymret for at budsjettunderskuddet og statsgjelden vil øke med Obama ved roret i fire nye år.

- Vi har tatt et skritt nærmere sosialisme, og det liker jeg ikke. Vi er virkelig i trøbbel nå, og jeg er bekymret, sier Romney-tilhengeren.

På en ellers dyster kveld kunne Republikanerne i det minste glede seg over at de beholder flertallet i Representantenes hus. Demokratene forblir imidlertid i majoritet i Senatet. (NTB)

FØLG PRESIDENTVALGET LIVE: