Den israelske regjeringen bør innlede forhandlinger med Hamas, mener tidligere Mossad-sjef Efrain Halevy. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tidligere spionsjef: Det fins verre grupper enn Hamas

Israels tidligere etterretningssjef Efraim Halevy mener den israelske regjeringen bør innlede forhandlinger med Hamas.

Det er slett ikke ønskelig å forhandle med Hamas, men alternativene er verre, sier den tidligere Mossad-sjefen til CNN.

– Hamas er utvilsomt et dårlig alternativ. Men det fins verre grupper enn Hamas, sier Halevy, og viser til den sunnimuslimske opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som nå kontrollerer deler av Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ubehagelig

ISIL, som nylig skiftet navn til Den islamske staten (IS), er nå på frammarsj og i ferd med «å strekke ut sine fangarmer etter Gazastripen», sier Halevy.

Den tidligere Mossad-sjefen erkjenner at det vil være «politisk ubehagelig» for Israel å anerkjenne Hamas som en forhandlingspartner, men han viser til at det har skjedd tidligere – rett nok i all hemmelighet og via mellommenn.

Feilslått

Halevy er dermed på linje med den anerkjente tankesmia International Crisis Group, som i en rapport denne uka konkluderer med at Israels politikk overfor Hamas er feilslått.

– Politikken med å isolere Hamas har virket mot sin hensikt. Forsøkene på å styrte eller svekke Hamas har vært og er misforstått, mener Robert Blecher som leder ICGs virksomhet i Midtøsten.

Politisk rammeverk

– Jo raskere den blir reversert, desto raskere kan Gazas innbyggere gjenoppta noe i nærheten av normale liv, kan israelerne komme ut av tilfluktsrommene og palestinerne reparere sine indre anliggender og forberede seg på en reformert fredsprosess, sier han.

– Den eneste måten å hindre at en ny våpenhvile rakner like raskt som den forrige, er å forankre den i et politisk rammeverk, lyder ICGs råd til den israelske regjeringen.

Les også
Frp-politiker provoserer med Hamas-illustrasjon
Les også
Våpenhvilen på Gazastripen skutt i senk
Les også
Brende til Midtøsten for å bidra til våpenhvile