Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Ti aviser får to tredjedeler av pressestøtten

Av totalt 308 millioner kroner i direkte produksjonsstøtte til avisene i år, går til sammen 218 millioner til de ti største mottakerne.

11 aviser får redusert pressestøtte, mens 23 aviser får mer, deriblant Dagen.

Det er de såkalt meningsbærende avisene som også i år topper Medietilsynets liste over de største mottakerne av pressestøtte, i form av direkte produksjonstilskudd;

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vårt Land får mest med drøyt 44 millioner kroner, etterfulgt av Dagsavisen (snaut 43 millioner kroner) og Klassekampen (snaut 33 millioner kroner).

De ti avisene som ligger øverst på listen, får til sammen 218 av totalt 308 millioner kroner i produksjonsstøtte. Med unntak av Nationen, som får 4,5 millioner kroner mindre i år enn i fjor, viser oversikten til Medietilsynet at det er små variasjoner i størrelsen på overføringene fra staten.

Til sammen 147 aviser får produksjonsstøtte i år. 125 av dem får mindre enn 1 million kroner. Ingen av de største avisene, verken riksdekkende eller regionale, mottar direkte tilskudd.

Pressestøtten består av to deler; den direkte støtten (produksjonstilskuddet), og den indirekte (momsfritak for papiraviser), som tidligere er beregnet å utgjøre rundt 1,7 milliarder kroner i året.

Fagbladet Journalisten skriver at 11 aviser får redusert pressestøtte, mens 23 aviser får mer.

Til Dagen, som har hovedkontor i Bergen, økes pressestøtten med litt over én million kroner, til 18,8 millioner.

- Vi er takknemlige for alle pengene vi får og vi synes vi fortjener kronene. Det er viktig at man har gode rammevillkår for meningsbærende avisene. Utviklingen av produktet vårt har vært god de siste årene og vi opplever at vi er blitt mer relevant for flere, sier sjefredaktør Vebjørn Selbekk til Journalisten .

Les også
Widvey gjør vondt verre
Les også
Mediebedriftene er skuffet over avismomsforslaget