The Fox, smør, vær og næringsliv

- Sam­fun­net vårt lever langt på vei av næ­rings­li­vet vårt, men både næ­rings­li­vet og sam­funns­li­vet for øvrig er styrt av un­der­lig­gen­de ver­di­er, skriver Tarjei Gilje.

Ved siden av Dagen og Ber­gens Ti­den­de abon­ne­rer jeg på Da­gens Næ­rings­liv. Sist­nevn­te avis er minst på linje med Dag­bla­det når det gjel­der spy­di­ge ut­fall mot tra­di­sjo­nell kris­ten tro. Men avi­sen skri­ver svært godt om po­li­tikk, og bak dek­nin­gen av grå­dig­het og mu­lig­he­ter til kort­sik­tig ge­vinst, lig­ger det blant annet en for­stå­el­se av hvor vik­tig næ­rings­li­vet er for at vi i det hele tatt skal kunne over­le­ve.

Det er godt og rett å skjel­ne mel­lom børs og ka­te­dral, men det er ikke noe kris­tent ideal at de to sfæ­re­ne ikke skal ha kon­takt med hver­and­re. Tvert imot viste blant andre Hans Ni­el­sen Hauge bedre enn de aller fles­te i Nor­ges his­to­rie hvor­dan kob­lin­gen av «ånd og hånd» kan gjøre begge deler bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stat­oil-sjef Helge Lund leder Nor­ges an­ta­ke­lig vik­tigs­te sel­skap, og har slik sett en av lan­dets mest an­svars­ful­le le­der­opp­ga­ver. Med 23.000 an­sat­te og virk­som­het i over 30 land kan tro­lig kom­plek­si­te­ten i Lunds le­der­an­svar langt på vei måle seg med de ut­ford­rin­ge­ne en stats­le­der møter.

Lund har ledet Stat­oil i ti år, og har en sterk stil­ling i norsk næ­rings­liv. Han vet at or­de­ne hans har spe­si­elt stor kraft, og er der­for nøye med å ut­ta­le seg pre­sist. Stat­oil er børs­no­tert både i Oslo og New York, og munn­hell fra kon­sern­sje­fen kan der­for føre til store be­ve­gel­ser også i sel­ska­pets verdi­vur­de­ring.

Der­for er det sjel­den vi hører kvik­ke mun­ter­he­ter eller slei­ve­te kom­men­ta­rer fra Helge Lund. Han sier stort sett det han må si, eller det rol­len på­leg­ger ham å si. «Jeg gjør bare det som er kri­tisk nød­ven­dig for Stat­oil», sa Lund i et por­trett­in­ter­vju i 2012.

Der­for er det eks­tra in­ter­es­sant når kon­sern­sje­fen man­dag tok bladet fra mun­nen og kom med gans­ke harde ka­rak­te­ris­tik­ker av vår egen sam­tid. An­led­nin­gen var NHOs år­li­ge næ­rings­livs­kon­fe­ran­se på Sola uten­for Stav­an­ger. Helge Lund snak­ket om at olje­sel­ska­pe­ne har hatt syn­ken­de for­tje­nes­te de siste årene, og vars­let nød­ven­di­ge, men kre­ven­de om­stil­lin­ger.

Iføl­ge Da­gens Næ­rings­livs re­por­ta­sje, sa Helge Lund at han ikke ven­tet nevne­ver­dig støt­te fra opi­nio­nen. Og det var i for­len­gel­sen av dette at det føl­gen­de in­ter­es­san­te si­ta­tet falt:

«I et land hvis størs­te kjen­di­ser nå er noen som kan for­tel­le hva reven sier, der man­gel på smør er den størs­te avis­over­skrif­ten, der været hver dag pre­ger avi­sen og rea­li­ty­pro­gram­mer har de fles­te se­er­ne, er det ikke rart at in­du­stri­ut­vik­ling kom­mer i bak­grun­nen.»

En del vil kan­skje mene at Lund her er i over­kant dys­ter, og at det er en stund siden smør­man­gel do­mi­ner­te medie­bil­det. Men for alle som vil bidra til ut­vik­ling, er an­svar­lig­het, hel­het og lang­sik­tig­het vik­ti­ge be­gre­per. Man kan mene det man vil om Stat­oils for­hold til olje­sand, Helge Lund skul­le uan­sett være verdt å lytte til når det gjel­der over­ord­ne­de ut­vik­lings­trekk.

Sam­fun­net vårt lever langt på vei av næ­rings­li­vet vårt, men både næ­rings­li­vet og sam­funns­li­vet for øvrig er styrt av un­der­lig­gen­de ver­di­er. I lys av det, frem­står Stat­oil-sje­fens ut­ta­lel­se som eks­tra in­ter­es­sant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Tarjei Gilje

redaktør i Dagen

Les også
250 år er «revet» bort