Tettere bånd mellom Tyskland og Israel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er i Israel for å markere at det er 60 år siden opprettelsen av den jødiske staten. Tyskland og Israel ønsker å styrke samarbeidet.

Merkel og Israels statsminister Ehud Olmert ledet mandag et møte med statsråder fra begge land. Der inngikk de avtaler om samarbeid på en rekke felt, deriblant utdanning, miljø og forsvar. De ble også enige om å avholde lignende møter en gang i året.


- Partene søker å styrke og intensivere de politiske, kulturelle, økonomiske og sosiale forbindelsene, heter det i en felles uttalelse.


Sammen med Olmert og andre israelske ministere besøkte Merkel minnesmerket for Holocaust, Yad Vashem, i Jerusalem, hvor hun la ned en krans.


- I lys av Tysklands ansvar for Holocaust vil den tyske regjeringen understreke ønsket om å skape en framtid i fellesskap, var Merkels budskap til israelerne.


Merkel kom til Israel søndag, og besøket varer i tre dager.


Tirsdag blir hun den første tyske forbundskansler som taler til den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.


Over 60 år etter Holocaust, der rundt 6 millioner jøder ble drept av nazistene under andre verdenskrig, er Tyskland blitt en av Israels viktigste politiske allierte og handelspartnere i Europa.


60-årsmarkeringen for opprettelsen av Israel blir offisielt arrangert i mai.
NTB