Svenske medier tegnet et bilde av Mutar Muthanna Majid som en farlig terrorist, men søndag ble han løslatt og er ifølge påtalemyndigheten utenfor mistanke. Foto: TT / NTB scanpix

Terroranklaget løslatt i Sverige

Mutar Muthanna Majid, som ble pågrepet i Sverige, mistenkt for terrorplanlegging, er løslatt og renvasket for anklagene.

– Det fins ikke lenger grunn til fengsling, og det fins ikke lenger mistanke eller bevis som er sterke nok til å begjære videre varetektsfengsling, sier sjefanklager Hans Ihrman til Dagens Nyheter.

LES: – Sverige høyner trusselnivået

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han avviser også opplysninger i svenske medier om at den 22 år gamle irakeren er del av en større gruppe terrormistenkte.

– Ingen andre er mistenkt i saken, sier Ihrman.

Full terroralarm

Mutar Muthanna Majid ble pågrepet i Boliden i Västerbotten torsdag, etter at det var slått full terroralarm.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mistenkte ham for å ha vært i Syria og kriget for den militante islamistgruppen IS, og for å planlegge terroraksjoner i Europa.

På bakgrunn av dette ble trusselnivået i Sverige hevet til det nest høyeste, noe som tilsier at det er «høy risiko» for at «personer har intensjoner og evne til å utføre angrep».

Etterlysningen av ham ble også videreformidlet til Norge.

Uforstående

Mutar Muthanna Majid stilte seg helt uforstående til anklagene om at han skulle være en IS-kriger med terrorplaner.

Majid kom til Sverige i september, etter å ha flyktet fra det IS-kontrollerte Mosul. Han søkte asyl på vanlig måte, bodde i en flyktningbolig med navnelapp på døra og fortalte selv om flukten fra Irak på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På den samme Facebook-siden ga han også uttrykk for at han likte USAs president Barack Obama og amerikanske soldater, noe som neppe er karakteristisk for IS-krigere.

Han la også ut bilder av seg selv sammen med venner og framsto som en normal ung mann med alt annet enn ekstreme holdninger.

Beklager

Innenriksminister Anders Ygeman beklager at en uskyldig mann ble pågrepet og hengt ut som terrorist.

– Men det er positivt at saken nå er utredet, sier han til nyhetsbyrået TT.

– Jeg tror dessverre at denne saken er talende for den stemning som rådet etter de fryktelige terrorangrepene i Paris, sier han.

Ygeman han fortsatt tillit til Säpo og politidirektør Dan Eliasson, som skrøt uhemmet av politiets innsats etter pågripelsen av den 22 år gamle asylsøkeren.

– Jeg går ut fra at de hadde allmennhetens beste for øyet, sier han.

Säpo avviser kritikk

Säpo vil ikke være med på at det var galt å etterlyse og pågripe 22-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi handlet på bakgrunn av den informasjon som forelå, heter det i en pressemelding fra det svenske sikkerhetspolitiet.

– Det var viktig å reagere raskt, heter det videre.

– Dette viser med tydelighet hvilket dilemma alle sikkerhetstjenester har, når man tvinges til å handle ut fra et ufullstendig bilde. Med tanke på den usikkerhet som nå råder, må trolig Europa venne seg til slike hendelser, heter det i pressemeldingen, der Säpo opplyser at trusselnivået i Sverige inntil videre vil bli holdt uendret.

Les også
Terrorettersøkt i Sverige antakelig del av større gruppe
Les også
– Sverige høyner trusselnivået
Les også
Ber verden protestere mot Norge
Les også
Flyktninger i Sverige må ordne husly på egen hånd
Les også
Terrormistenkt pågrepet i Sverige