Taliban i Pakistan vil hevne drap med bomber

Den pa­kis­tans­ke fløy­en av Ta­li­ban lover å hevne dra­pet på grup­pas leder med en strøm av selv­mords­an­grep. En ny leder skal al­le­re­de være ut­pekt til Ha­ki­mul­lah Meh­suds etter­føl­ger.

Me­shud ble fre­dag drept i et ame­ri­kansk drone­an­grep. Det ube­man­ne­de data­styr­te flyet skal ha av­fyrt fire ra­ket­ter mot mål ved Mi­rans­hah nord­vest i Pa­kis­tan. En av dem traff kjøre­tøy­et til Me­shud, som skal ha vært på vei fra et møte med andre Ta­li­ban-le­de­re. An­gre­pet tok også livet av tre andre Ta­li­ban-med­lem­mer, der­iblant Me­shuds sjå­før og liv­vakt, iføl­ge en Ta­li­ban-kil­de.

For­døm­mer USA

Den pa­kis­tans­ke re­gje­rin­gen for­døm­mer an­gre­pet og sier at ame­ri­ka­ner­ne øns­ker å stan­se freds­for­hand­lin­ger mel­lom re­gje­rin­gen og Ta­li­ban, som etter pla­nen skul­le inn­le­des lør­dag. En­kel­te po­li­ti­ke­re kre­ver at Pa­kis­tan nå må si nei til at ame­ri­ka­ne­re bru­ker Pa­kis­tan til å brin­ge for­sy­nin­ger til Af­gha­ni­stan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi kan si at denne gan­gen ram­met dro­nen freds­sam­ta­le­ne, men vi vil ikke la freds­sam­ta­le­ne dø, sier in­for­ma­sjons­mi­nis­ter Per­vez Ras­he­ed.

Me­shud ble be­gravd tid­lig lør­dag mor­gen, mens det ennå var mørkt. Kun noen få andre var til stede, og grav­leg­gel­sen fore­gikk i all hem­me­lig­het for å unngå nye drone­an­grep fra USA, opp­ly­ser opp­rø­re­re og sik­ker­hets­kil­der.

Lover hevn

Ta­li­ban vars­ler nå en om­fat­ten­de bølge med hevn­an­grep.

- Hver enes­te blod­drå­pe i Ha­ki­mul­lahs kropp vil bli til en selv­mords­bom­be, sier Azam Tariq, grup­pas tals­mann.

- Ame­ri­ka og deres ven­ner bør ikke være glade fordi vi vil ta hevn for blo­det til vår mar­tyr, sier han.

Me­shud ble 34 år gam­mel. Han har ledet Tehrik-e-Ta­li­ban Pa­kis­tan (TTP) siden 2009. Også hans for­gjen­ger ble drept i et ame­ri­kansk drone­an­grep, hans nest­kom­man­de­ren­de li­ke­så.

USA har lovet en be­løn­ning på 5 mil­lio­ner dol­lar, til­sva­ren­de 30 mil­lio­ner kro­ner, til den som kunne bidra til at Ta­li­ban-le­de­ren ble drept eller fan­get.

- Sterk og fryk­tet

I ok­to­ber ga han et in­ter­vju til en BBC-jour­na­list som møtte ham i stamme­om­rå­de­ne ved gren­sen til Af­gha­ni­stan. Da frem­sto han som sterk og i godt humør, og jour­na­lis­ten be­skrev en mek­tig, fryk­tet og re­spek­tert mann, som hver dag holdt møter med lo­ka­le le­de­re og be­slut­tet hvor an­grep skul­le gjen­nom­fø­res.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ikke vær redd, vi må alle dø en dag, sa han til BBC-jour­na­lis­ten.

Meh­sud gjor­de seg be­mer­ket al­le­re­de som 28-åring da han ledet en ak­sjon hvor rundt 300 pa­kis­tans­ke sol­da­ter ble tatt til fange. Ak­sjo­nen førte til at flere vik­ti­ge Ta­li­ban-med­lem­mer ble løs­latt i bytte mot sol­da­te­ne.

Ny leder

Like etter Me­shuds be­gra­vel­se lør­dag, skal Khan Said, også kalt Sajna, ha blitt ut­nevnt til grup­pas nye leder. Han har fram til nå vært Me­shuds nest­kom­man­de­ren­de.

Said antas å ha plan­lagt an­gre­pet på et feng­sel nord­vest i Pa­kis­tan i 2012, da nær­me­re 400 fan­ger grei­de å rømme. Han skal også ha vært hjer­nen bak et an­grep på en pa­kis­tansk luft­for­svars­base samme år.

Over 40.000 men­nes­ker er drept i Pa­kis­tan i for­bin­del­se med det om lag ti år lange Ta­li­ban-opp­rø­ret. (©NTB)

Les også
Pakistansk Taliban-leder gravlagt