UTREDNING: Kulturminister Hadia Tajik mottok mandag utredningen fra Tros- og livssynspolitisk utvalg.

Tajik avlyser hijabdebatten

Slår fast at hijab ikke blir en del av politiuniformen i overskuelig framtid, slik tros- og livssynsutvalget foreslår.

- Utvalget har fått et ganske bredt mandat og det har de fulgt. Derfor har de reist denne problemstillingen som knytter seg til bruk av religiøse symboler i tilknytning til uniform. Nå er det sånn at regjeringen behandlet denne saken i 2009 og har tatt sitt standpunkt. Det er ikke tillat med bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniform, sa statsråden.

Hun pekte samtidig på at hijab-spørsmålet også er blitt behandlet på Arbeiderpartiets landsmøte i 2011.

- Der ble dette standpunktet bekreftet og jeg ser ikke for meg at vi kommer til å endre det i overskuelig framtid, sa Tajik under pressekonferanse i forbindelse med framleggingen av utredningen fra Tros- og livssynsutvalget mandag.


Mer helhetlig politikk

Utvalget som har gjennomgått statens tros- og livssynspolitikk overleverte mandag sin utredningen til kulturministeren. Utvalgets mandat var å gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk og fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet.

Rapporten har fått tittelen«Det livssynsåpne samfunn. En helhetlig tros- og livssynspolitikk».
Fakta om Tros- og livssynsutvalgets innstillingEt utvalg ledet av generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon har i to år arbeidet med spørsmål knyttet til tro og livssyn. Utvalgets innstilling ble overlevert kulturminister Hadia Tajik (Ap) mandag.Utvalget mener at religion bør ha en stor og synlig plass i samfunnet, men at kirken ikke bør være seremonimester ved nasjonale markeringer. Flertallet går også inn for at borgerlig vigsel skal være hovedordning.Utvalget vil også at ordninger med skolegudstjenester for elever må forutsette at også andre trossamfunn får anledning til å invitere elever til religiøse samlinger i skoletiden.Et flertall på tolv av utvalgets medlemmer går inn for at dommere og politi kan få bruke religiøse hodeplagg og andre religiøse symboler på jobb, noe et mindretall på tre medlemmer går imot.Utvalget vil også løse opp Forsvarets kobling til kristendom og Den norske kirke.Et mindretall i utvalget foreslår at tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av medlemmene selv på linje med andre frivillige organisasjoner i samfunnet. Utvalget har bestått av 15 medlemmer  hvorav et flertall er eller har vært tilknyttet tro- og livssynsorganisasjoner.LES OGSÅ:- Kirkemedlemmer bør betale selv

Menneskerettigheter og tradisjon

- Utredningen legges fram i en tid som både er preget av større mangfold på tros- og livssynsfeltet og av en større aksept for et slikt mangfold. En helhetlig politikk for en slik tid må være robust, raus, fleksibel og verdiforankret. Fundamentet for denne gjennomgangen er menneskerettighetene og tradisjonen for et aktivt statlig engasjement på tros- og livssynsfeltet, sa utvalgets leder Sturla Stålsett da han presenterte utredningen. Kulturministeren understreket at vi ikke starter med blanke ark i Norge.

- Utvalgets arbeid bringer oss et viktig skritt nærmere en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk. Men vi starter ikke med blanke ark. Norge har en kristen-humanistisk arv. Den bærer vi med oss videre, sa Tajik. - Ingen tros- eller livssynssamfunn er fritatt demokratiets spilleregler. Trosfrihet og individets frihet går hånd i hånd. Rapporten reiser noen dilemmaer. Disse debattene må vi ta, frimodig og fryktløst. Det er slik vi kommer fram til de beste løsningene, sa kulturministeren.

Utvalgets forslag skal sendes ut på en bred høring.Les hele utredningen påregjeringens nettsider.(NTB)