STÅR PÅ: Finanskomiteens ­leder Hans Olav Syversen (KrF) legger press på Finansdepartementet og Frp.

Syversen ber Jensen om internatmøte

– Vi øker trykket, varsler finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) etter brevet fra finansminister Siv Jensen i internatsaken.

– Vi har ikke tenkt å gi oss i denne saken. Den er for viktig til det. Derfor øker vi trykket, sier Syversen til Dagen.

Fredag fikk han svar på sitt skriftlige spørsmål til finansministeren om kompensasjon for merverdiavgift ved internatskoler etter at Kongshaug Musikkgymnas har fått avslag fra Skatt Vest på sin søknad om kompensasjon. I tillegg er det varslet krav om tilbakebetaling av tidligere kompensert merverdiavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dersom dette vedtaket blir stående, skaper det store vansker for Kongshaug Musikkgymnas. Hvis alle skattekontorene fra nå av følger samme praksis, vil det med stor sannsynlighet medføre flere konkurser og nedleggelser.

Mandag skrev Dagen at en skole som Kristen Videregående Skole Lyngdal, som har 230 av sine elever boende på internat, kan bli nødt til å tilbakebetale 15-16 millioner kroner.

Ber om møte

Denne uka håper Syversen å få avtalt et møte med Finansdepartementets politiske ledelse med det mål å få snudd Skatteetatens vedtak om nullkompensasjon for merverdiavgift på internatdrift.

– Jeg oppfatter at Finansdepartementet ikke har gitt et veldig politisk svar. Derfor må vi sette i gang et arbeid for å få til et møte med departementets politiske ledelse, sier han og opplyser at han er i kontakt med paraplyorganisasjonen KFF (Kristne Friskolers Forbund) om saken. Han ønsker at KFFs generalsekretær Jan Erik Sundby skal være med i møtet.

– Totalt urimelig

– Da kan vi få gitt en sammenhengende innføring i hva saken dreier seg om og om historien som ligger bak. Denne saken var jo avklart for ti år siden, og det er en ny praksis som nå plutselig varsles. Ikke bare det, men man vil også gi dette tilbakevirkende kraft. Det er totalt urimelig, sier Syversen.

– Jeg velger å tro at vi fortsatt har et politisk mulighetsrom for en annen konklusjon enn det som ligger på bordet akkurat nå, sier han.

Utdanningspolitikk

Syversen ønsker at Fremskrittspartiet engasjerer seg mer politisk i stedet for bare å henvise til at saken ikke er ferdigbehandlet i Skattedirektoratet.

– Hvis det blir slik at man avventer en full saksbehandling der, frykter jeg at saken låser seg gjennom en endelig regelfortolkning i direktoratet. Vi må unngå at vi får rettssaker, for da går det vinter og vår før det kommer en avklaring, sier Syversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger sterk vekt på at spørsmålet om momskompensasjon er noe langt mer enn et skatte- og avgiftsteknisk spørsmål.

– Dette er også utdanningspolitikk og handler om rammevilkårene for internatskoler, og det var ganske godt avklart for ti år siden at internatene er en integrert del av en privatskole, mener Syversen.

Syversen sier at KrF er åpne for å foreslå en lovendring på feltet hvis det er dette som må til. Han håper likevel at man kan unngå dette og håper at det holder med en presisering av hva som skal være praksis innenfor dagens lovverk.

– Det er mindre byråkratisk å fastslå at gjeldende regelverk fortsatt gjelder i stedet for masse styr med høringer av nye forskrifter og så videre. Det er også kostbart, så det håper jeg at vi slipper, sier han.

Vil sikre mangfold

Han har vondt for å tro at den tidligere praksisen skal bli avviklet av en borgerlig regjering.

– Jeg skjønner ikke at Frp politisk synes det er rett eller rimelig med en slik ny praksis, sier Syversen, som håper at man politisk kan lande saken på enn annen måte enn det har sett ut til hittil.

– For meg er dette et spørsmål om å sikre et mangfold av skoler, sier han.

Reagerer

Fremskrittspartiets Bente Thorsen håper situasjonen som har oppstått for Kongshaug Musikkgymnas og andre kristne skoler med internat, skal løse seg etter at det er kommet krav fra skatteetaten om tilbakebetaling av kompensert merverdiavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Frp er for et mangfold av ulike skoleslag, heriblant internatskolene, sier Thorsen som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Hun mener det er et godt tegn når finansminister, partikollega og partileder Siv Jensen har presisert at det ikke har funnet sted noen endring i regelverket når det gjelder momsrefusjon.

– Jeg regner ikke med at skolene har gjort noe som skal føre til endringer i praktiseringen av gjeldende regelverk, og jeg reagerer på at én skole får krav om tilbakebetaling av moms mange år tilbake i tid mens andre skoler bare får krav for ett år, sier Thorsen som har tro på at saken vil løse seg.

Hun mener skolene bør ha krav på forutsigbarhet og at de ikke skal behøve å forholde seg til fullstendig overraskende vedtak med tilbakevirkende kraft.

Les også
2.000 elever kan havne i kulden
Les også
Ingen internat-hjelp fra Siv Jensen