Sylvi Listhaug ble fredag presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sylvi Listhaug presentert som ny eldre- og folkehelseminister

Påtroppende Frp-nestleder Sylvi Listhaug gjør comeback i regjeringen – ett år etter at hun gikk av som justis- og beredskapsminister.

Listhaug trådte fram på Slottsplassen fredag formiddag, sammen med statsminister Erna Solberg (H) for å bli tatt imot som landets nye eldre- og folkehelseminister. Verken hun eller Solberg ga noen ytterligere kommentarer, men har kalt inn til pressekonferanse om regjeringsendringen klokka 11.40.

Listhaug tar over posten til partifelle Åse Michaelsen, som har vært Norges første statsråd for eldresaker siden starten av fjoråret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed gjør den profilerte og omstridte Frp-politikeren comeback i regjeringen, etter at hun ble tvunget av justisministertaburetten på grunn av et kontroversielt Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet for et drøyt år siden.

Listhaug skrev at Ap prioriterer rettighetene til terrorister høyere enn rikets sikkerhet, hvilket avstedkom voldsomme reaksjoner først og fremst fra Arbeiderpartiet, men også fra politikere i regjeringspartiene.

Kronprinsesse

Utnevnelsen kommer samme dag som Fremskrittspartiet møtes til landsmøte, der Listhaug etter alle solemerker kommer til å bli valgt til partiets 1. nestleder søndag. Valgkomiteen innstiller henne til vervet uten motkandidat.

Hun ble konstituert nestleder da Per Sandberg trakk seg fra vervet etter at han måtte gå av som fiskeriminister.

Listhaug blir ansett som den raskest stigende stjernen i Frp, og regnes av mange som den mest sannsynlige arvtakeren til ledervervet når Siv Jensen ønsker å tre tilbake. Når hun nå blant annet får ansvaret for regjeringen eldre- og omsorgspolitikk, skaffer hun seg tyngde på nok et av partiets kjerneområder.

Alkohol, tobakk og narkotika

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet som omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern.

Den påtroppende nestlederen har vært både landbruks- og matminister og innvandrings- og integreringsminister.

Listhaug innleder på landsmøtet på Gardermoen om kommunal- og fylkestingsvalget lørdag formiddag, da som nyslått statsråd og påtroppende 1. nestleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jensen jubler

– Hun er en av landets mest populære og modigste politikere, og hun vil stå på for å sikre Frp gjennomslag i regjeringen, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun sier Frp har store ambisjoner for eldreomsorgen.

– Sylvi vil kjempe for at de eldre skal få god mat, valgfrihet i tjenestene og at vi setter nye rekorder i bygging av sykehjemsplasser, sier Jensen.

Samtidig takker hun Åse Michaelsen som nå erstattes som eldre- og folkehelseminister av Listhaug.

– Jeg vil takke Åse Michaelsen for den gode innsatsen hun har gjort i regjering. Hun har vært historisk som landets første eldre- og folkehelseminister og har startet arbeidet med å reformere eldreomsorgen gjennom «leve hele livet», det arbeidet fortsetter for fullt.

Støre: De eldre fortjener noe annet enn Listhaug-politikk

– Jeg er kritisk til at Erna Solberg velger å gjenoppnevne Sylvi Listhaug som statsråd i sin regjering, bare ett år etter skandalen som førte til at hun måtte trekke seg som justisminister fordi hun ikke hadde tillit i Stortinget. Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering, sier Støre i en kommentar til at Listhaug fredag ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Listhaug måtte gå av som justisminister etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Støre mente innlegget nørte opp under farlige holdninger og konspirasjonsteorier rundt Ap.

Han er imidlertid også kritisk til jobben den ferske eldreministerens gjorde da hun var byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester i Oslo fra 2006–2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mye er ugjort i eldrepolitikken med denne regjeringen. Da Listhaug hadde ansvar for eldrepolitikken i Oslo kommune, la hun ned mer enn 300 sykehjemsplasser, etterlot seg et stort vedlikeholdsetterslep og avviklet kjøkkenet på sykehjem og erstattet det med et storkjøkken som skulle masseprodusere mat til de eldre. Landets eldre fortjener en helt annen politikk enn dette, sier Støre.


Les også
Tidligere Vårt Land-redaktør: Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF
Les også
Listhaug: – Vi vil ikke være strenge og slemme
Les også
Sylvi Listhaug vil føre tilsyn med koranskoler