Sverige vil ikke kommentere norsk asylforlik

Verken Sveriges migrasjonsminister Morgan Johansson eller utlendingsmyndighetene ønsker å kommentere det norske asylforliket.

Johansson vil ikke kommentere det norske asylforliket, melderSVT.

Heller ikke generaldirektør Anders Danielsson i Migrationsverket vil kommentere asylforliket som innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Listhaug foreslår en asylpolitikk som er blant Europas strengeste. Det er Norges svar på andre europeiske lands tilsvarende endringer i flyktningpolitikken, mener professor i statsvitenskap ved Göteborgs-universitetet, Andrej Kokkonen.

– Jeg tror beslutningen baserer seg både på Sverige og andre lands beslutninger om å stramme inn asylreglene. Det leder til en spiral i Europa der alle landene prøver å gå lengst for å unngå å være det mest attraktive landet å søke asyl i, sier Kokkonen.

Kampen om å stramme inn asylpolitikken vil i sin tur trolig føre til endringer ved EUs yttergrenser, mener han.

– Før eller senere tror jeg at det fører til strengere kontroller ved EUs grenser. Det finnes tross alt en grense for hvor langt man kan gå når det gjelder å overgå hverandre. Til slutt er det alltid ett land som kommer til å sitte igjen med svarteper og framstå som mer attraktivt for asylsøkerne, og da gjenstår ingenting annet enn å stenge grensen, sier Kokkonen. (©NTB)