Tyrkiske «Mavi Marmara» ble bordet av israelske soldater 31. mai 2010. Ni mennesker ble drept. Foto: AFP / FREE GAZA MOVEMENT / NTB Scanpix

Svensk gransking av israelsk Ship to Gaza-bording

Israelske soldaters bording av skip på vei til Gaza med svensker om bord, skal nå etterforskes av påtalemyndigheten i Sverige.

Statsadvokat Henrik Attorps har besluttet å innlede en etterforskning for å finne ut hva som skjedde om bord på de to båtene som hadde kurs for Gazastripen lastet med nødhjelp for noen år tilbake.

Svenske etterforskere skal blant annet undersøke anklager om grov mishandling, trusler og folkerettsbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sistnevnte punkt dreier seg først og fremst om angivelig brudd på Genèvekonvensjonens fjerde artikkel om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt. Kapring og bortføring omfattes ikke av granskingen, bemerker nyhetsbyrået TT.

Det var organisasjonen Ship to Gaza og 22 svenske statsborgere som i 2013 anmeldte fire israelske offiserer i forbindelse med bordingene av skipene Mavi Marmara og Estelle i henholdsvis 2010 og 2012.

Begge fartøyene hadde elleve svensker om bord.

Mavi Marmara ble bordet i mai 2010. Da ble ni tyrkiske aktivister drept. I oktober 2012 gikk israelske soldater om bord på den finske seilbåten Estelle. Båten var lastet med bistandsmateriell i et nytt forsøk på å bryte blokaden av Gazastripen.

I stedet ble skipets mannskap på 30, blant dem fire nordmenn, ble pågrepet, men sluppet fri etter to døgn. Også denne aksjonen var organisert av Ship to Gaza.

Les også
Ni ble drept - Israel betaler erstatning
Les også
- Israel tilbyr Tyrkia erstatning etter raid mot Ship to Gaza
Les også
Ship to Gaza etterlyser protest fra norsk UD