Den finske seilbåten Estelle ble lørdag ført til land i havnebyen Ashdod sør i Israel etter å ha blitt bordet av den israelske marinen. Den humanitære hjelpen om bord har Israel nå levert til palestinerne på Gazastripen, mens flere av aktivistene, blant annet fire nordmenn, fortsatt sitter fengslet i et fengsel nær Tel Aviv.

Ship to Gaza etterlyser protest fra norsk UD

Ship to Gaza retter skarp kritikk mot norsk UD for ikke å ha levert inn en skriftlig protest til Israel etter at fire nordmenn ble pågrepet og fengslet under sitt forsøk på bryte blokaden av Gazastripen.

- Vi er veldig bekymret over UDs passivitet. Det er ikke kommet noen formell protest fra norske myndigheter, og det reagerer vi sterkt på, sier Torstein Dahle, leder for Ship to Gaza Norge, til NTB.

De fire nordmennene, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV), satt tirsdag ettermiddag fortsatt fengslet etter at seilbåten Estelle ble bordet av israelske soldater lørdag.


Ingen avklaring

Norske myndighetene hadde tirsdag ingen opplysninger om hva som vil skje med nordmennene videre.

- Vi har ingen avklaring, sier pressetalsmann Frode Andersen til NTB.

Han avviser at Norge ikke har protestert overfor Israel.

- Vi har hatt en samtale i israelsk UD der vi har uttrykt vår misnøye og krevd at nordmennene løslates, sier Andersen.

Han fremholder at dette er en formell protest selv om den ikke ble fremsatt skriftlig.

Ship to Gaza er imidlertid ikke fornøyd og etterlyser fortsatt en skriftlig protest.


Nordisk press?

De propalestinske aktivistene har også håpet på en felles nordisk protest.

- Utenriksdepartementene i Norge, Sverige og Finland har hatt kontakt for å vurdere en felles protest, men foreløpig har dette ikke gitt resultater. Vi frykter at det er Norge som holder igjen og trenerer en felles uttalelse, sier Dahle.


Han viser til at svenske myndigheter i motsetning til norske er klare på at det eksisterer en humanitær krise på Gazastripen.

I alt 27 aktivister ble pågrepet da Estelle ble stanset utenfor kysten av Israel lørdag. Ti av dem ble utvist fra Israel mandag, mens 17 fortsatt satt fengslet. Blant dem er elleve svensker, en canadier og de fire nordmennene, ifølge israelske myndigheter.

Blant de i alt 30 aktivistene var også tre israelske statsborgere, som er sluppet fri og satt i husarrest fram til tirsdag, ifølge deres advokat.

(NTB)