– Svar ærlig når du reiser til Israel

Den siste måneden har to norske kvinner blitt nektet adgang til Israel og palestinske områder da de ankom flyplassen i Tel Aviv. Det siste tilfellet var en student som skulle gjøre feltarbeid på Vestbredden i forbindelse med sin mastergrad ved NTNU. Hun ble satt på glattcelle i 19 timer.

– Er det greit at norske studenter på utveksling blir behandlet på denne måten, utfordret Audun Otterstad (Ap) i gårsdagens ordinære spørretime påStortinget.

Han er bekymret for atIsrael bevisst ønsker å hindre akademisk frihet og internasjonalisering av palestinske universiteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det avvisteEØS- ogEU-minister Elisabeth Aspaker, som svarte i utenriksministerens sted.

– I vår kontakt med israelske myndigheter har det ikke fremkommet informasjon om at lover, regler eller praksis er endret, sa hun.

Statsråden pekte på at israelske myndigheter pleier å ta en grundig utspørring av folk som skal til palestinske områder, og at norske myndigheter råder nordmenn til å svare sannferdig.

– Erfaringsmessig kan man nektes innreise dersom man ikke oppfattes av israelske myndigheter som tilstrekkelig samarbeidsvillige.

Aspaker pekte på at enkelte palestinske universiteter oppfordrer til å oppgi andre grunner til innreise, fordi Israel sjelden skal gi oppholdstillatelse.

– Skal man bli tatt på alvor når man kommer, er det viktig å være ærlig på hva slags ærend man har når man skal reise til Israel, sier statsråden.