SV vil ha kommisjon etter Merkel-saken

På­stan­de­ne om at USA kan ha over­vå­ket Tysk­lands stats­mi­nis­ter Ange­la Mer­kel viser be­ho­vet for en over­vå­kings­kom­mi­sjon, mener SVs nest­le­der Bård Vegar Sol­hjell.

Mer­kel-sa­ken er svært al­vor­lig hvis det stem­mer at USA har over­vå­ket Euro­pas mek­tigs­te per­son, mener Sol­hjell.

- Jeg mener dette ak­tua­li­se­rer SVs for­slag om å opp­ret­te en over­vå­kings­kom­mi­sjon. Vi øns­ker en bred gjen­nom­gang når det gjel­der over­vå­king i dag, hvor­dan den ser ut og i hvil­ken grad nors­ke bor­ge­re kan være ram­met, sier Sol­hjell til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har tro på at det er mulig å få med de øv­ri­ge par­ti­ene på for­sla­get, og mener re­gje­rin­gen må en­ga­sje­re seg.

- Det rik­ti­ge vil etter hvert være å gå til den ut­vi­de­de uten­riks­ko­mi­te­en på Stor­tin­get og ori­en­te­re om hva re­gje­rin­gen har kunn­skap om, sier Sol­hjell.

De­batt

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de håper også at Mer­kel-sa­ken vil vekke mer de­batt. Hun mener at over­vå­king blir tatt for lett på i Norge.

- Vi skal ikke godta mer fra våre ven­ner enn fra andre. Jeg synes det er vik­tig at i alle fall sta­ter har spille­reg­ler seg imel­lom. Vi er nok ikke like in­ter­es­san­te å over­våke som Ange­la Mer­kel, men det sier noe om prin­sip­per og hva en er vil­lig til å gjøre, sa Venst­re-le­de­ren.

Ingen kom­men­tar

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) har ingen kom­men­tar til saken, opp­lys­te Stats­mi­nis­te­rens kon­tor tors­dag.

Hel­ler ikke nylig av­gåt­te stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap), som nå leder det størs­te op­po­si­sjons­par­ti­et, øns­ker å kom­men­te­re saken.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) ser ingen grunn til å kom­men­te­re på­stan­de­ne om over­vå­king av Mer­kel. Saken angår Tysk­land og USA, ut­tal­te Bren­de via sin press­evakt ons­dag kveld.

Jus­tis­de­par­te­men­tet øns­ket hel­ler ikke å gi kom­men­ta­rer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ute­luk­ker ikke

Sen­ter­par­ti­ets leder Liv Signe Na­var­sete ute­luk­ker ikke at nors­ke stats­rå­der kan ha blitt over­vå­ket.

- Jeg tror det er naivt å fast­slå at det ikke kan skje, men jeg håper og tror at vi først og fremst ut­veks­ler re­le­vant in­for­ma­sjon og kunn­skap med al­li­er­te sam­ar­beids­part­ne­re gjen­nom for­mel­le og ryd­di­ge ka­na­ler. Som stats­råd i åtte år har jeg ingen holde­punk­ter for at nors­ke re­gje­rings­med­lem­mer har vært ut­satt for uten­landsk etter­ret­ning, men jeg sier ikke at det ikke har skjedd eller kan skje, sier Na­var­sete.

Sak mel­lom Tysk­land og USA

- USA og Tysk­land er nære al­li­er­te som ba­se­rer sitt for­hold på gjen­si­dig til­lit. I lys av det er en slik på­stand over­ras­ken­de. Men ba­sert på det vi vet om in­ter­na­sjo­nal etter­ret­ning, er det åpen­bart at tek­no­lo­gi­en gjør det mulig med om­fat­ten­de over­vå­king, sier Na­var­sete.

Hun mener etter­ret­ning på ulike ni­vå­er er nød­ven­dig, men tar på ge­ne­relt grunn­lag sterkt av­stand fra at al­li­er­te land over­vå­ker hver­and­res re­gje­rings­sje­fer.

Dette er li­ke­vel ikke en sak som Norge har grunn til å ta opp med USA, mener Na­var­sete. Hun viser til at det som er frem­kom­met, er en sak mel­lom tyske og ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter.

Det er samme linje som Kris­te­lig Folke­par­tis par­la­men­ta­ris­ke nest­le­der Hans Olav Syv­er­sen leg­ger seg på.

- Ak­ku­rat når det gjel­der ulike lands etter­ret­nings­virk­som­het, lar jeg meg sjel­den for­bau­se. Jeg vil ikke kom­men­te­re spe­si­fikt, annet enn jeg mener at her må man ikke være naiv, sier Syv­er­sen. (©NTB)