Sult og krig stopper feiring av Sør-Sudans uavhengighetsdag

For andre år på rad er det ikke planlagt offisielle feiringer av Sør-Sudans uavhengighet. Borgerkrig og sultkatastrofe setter sitt preg på den unge nasjonen. 

– Vi følte ikke at det var passende å bruke de få midlene vi har til å feire, når folket vårt er veldig påvirket av den økonomiske krisen, sier Sør-Sudans presidentSalva Kiir søndag.

– Mange sliter med å ha råd til ett måltid om dagen, sier presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

9. juli er det seks år siden verdens yngste nasjon ble uavhengig fra Sudan.

Det nordlige og sørlige Sudan utkjempet i flere tiår en borgerkrig som kostet flere millioner mennesker livet. Den tok slutt i 2005 med en fredsavtale som la til grunn at begge parter på fredelig vis skulle finne en løsning for grenseregionen Abyei.

– Liten grunn til å feire

I 2013 brøt det ut borgerkrig i Sør-Sudan, etter et Kiir anklaget sin daværende visepresidentRiek Machar for å planlegge statskupp. Siden den gang har rundt to millioner mennesker flyktet fra Sør-Sudan, og ytterligere to millioner mennesker er på flukt internt i landet, ifølgeFlyktninghjelpen. Om lag halvparten av alle som er drevet på flukt er barn.

– Sør-Sudans uavhengighetsdag overskygges av konflikt og sult. For seks år siden brakte uavhengigheten håp om fred og utvikling, i dag er fire millioner mennesker på flukt fra sine hjem og antallet som sulter øker for hver måned som går. Sør-Sudans befolkning har dessverre liten grunn til å feire, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan Rehana Zawar i en pressemelding.

Matmangel

Hungersnøden som ble erklært i deler av landet i februar, var i juni over. Likevel er rekordmange mennesker rammet av ekstrem sult og matmangel, ifølgeFN.

– Krisen er ikke over. Vi holder rett og slett folk i live, men altfor mange er rammet av ekstrem sult og står på kanten av stupet, sa nødhjelpssjef i Verdens mat- og landbruksorganisasjon (FAO), Dominique Burgeon, i slutten av juni.

I en pressemelding i anledning uavhengighetsdagen, skriverUNICEF at halve befolkningen i Sør-Sudan står uten tilstrekkelig mat, og 1,1 millioner barn er underernært.

I tillegg er landet rammet av kolera. Ifølge Flyktninghjelpen er mer enn 11.000 tilfeller registrert siden utbruddet startet for ett år siden. Minst 190 personer har mistet livet på grunn av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fred eneste løsning

Amnesty hevder i en ny rapport at både regjeringslojale og opposisjonelle styrker i ekvatorregionen i Sør-Sudan står bak omfattende og alvorlige brudd på menneskerettighetene, overgrep og krigsforbrytelser. Rapporten ble sammenfattet av observatører som var i regionen i juni og samlet dokumentasjon.

Da Kiir talte til nasjonen søndag, sa han at fred er den eneste løsningen, og han oppfordret væpnede grupper til å respektere en våpenhvile som ble kunngjort tidligere i år.

USA, som er et av landene som bidro for å sikre uavhengighet for Sør-Sudan, skriver i en uttalelse for anledningen at det ikke er en militær løsning på konflikten.