- Styrker kirkens omdømme og respekt

Mens politiet kritiserer Oslo katolske bispedømme får katolikkene ros fra en ekspert på anklager om seksuelle krenkelser.

Bis­kop Bernt Eids­vig i Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me gikk tirs­dag ut med en presse­mel­ding der han ori­en­ter­te om at en ka­tolsk prest i Ber­gen har hatt et sek­su­elt for­hold med en 15 år gam­mel jente. Det førte til kri­tikk fra po­li­ti­et, som rea­ge­rer på at Eids­vig har gått ut med opp­lys­nin­ger om over­g­reps­sa­ken før den for­nær­me­de jenta er blitt av­hørt.

Tid­li­ge­re har det vært sagt at jenta hel­ler ikke var klar over at presse­mel­din­gen kom, men Eids­vig av­vi­ser dette over­for NTB. Han mener at kir­ken ikke hadde noe annet valg enn å gå ut med in­for­ma­sjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Saken var al­le­re­de kjent i vide mil­jø­er i Ber­gen. Hadde vi ikke gått ut med dette, hadde vi blitt kon­fron­tert med be­skyld­nin­ger om for­ti­el­se og så vi­de­re. Vi har vært gjen­nom slike saker før, sier Eids­vig.

- Ryd­dig og mo­dent

Forsk­nings­sjef Tor­mod Klei­ven ved Dia­konova har dok­tor­grad i hvor­dan ulike kirke­sam­funn hånd­te­rer an­kla­ger om sek­su­el­le kren­kel­ser. Han er over­ras­ket over kri­tik­ken fra po­li­ti­et.

- Jeg skal ikke ut­ta­le meg for bas­tant om dette, men jeg syns det er godt og mo­dent og skik­ke­lig job­bet fra Den ka­tols­ke kirke. Jeg syns Eids­vigs måte å pre­sen­te­re saken på er ryd­dig, ty­de­lig og i sam­svar med hva jeg mener er en god måte for et kirke­sam­funn å for­hol­de seg til slikt på.

I flere land har ka­to­lik­ke­ne blitt an­kla­get for å legge lokk på over­g­reps­sa­ker og å ta for lite hen­syn til de som er ram­met. Klei­ven mener Den ka­tols­ke kirke i Norge er mye flin­ke­re til å ta vare på de som er ram­met, i ste­det for å be­skyt­te seg selv og sine egne.

- De er for­bil­led­li­ge for hele Den ka­tols­ke kirke, sier han.

Be­red­skaps­plan

Bis­kop Eids­vig un­der­stre­ket i presse­mel­din­gen at saks­gan­gen har vært - og vil være - i hen­hold til be­red­skaps­pla­nen for Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me og Trond­heim stift. Be­red­skaps­pla­nen fore­skri­ver pro­se­dy­rer når en kir­ke­lig med­ar­bei­der er mis­tenkt for, eller har gjort seg skyl­dig i, seksuelle overgrep og grenseoverskridende seksuell adferd.

Her kan du lese hele beredskapsplanen for Oslo katolske bispedømme og Trondheim stift.

Iføl­ge Tor­mod Klei­ven er ikke ret­nings­lin­je­ne vel­dig kon­kre­te på hvor­dan en skal gå ut i media og på hvil­ket tids­punkt man skal gjøre det, men han for­tel­ler at be­red­skaps­pla­nen sier vel­dig ty­de­lig at man skal ta vare på alle par­ter i even­tu­el­le over­g­reps­sa­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En skal også iva­re­ta den som er an­kla­get. Noe slikt snur opp-ned på livet til den som er an­kla­get, det er vik­tig at også den par­ten blir tatt vare på. Det er ty­de­lig både i ret­nings­lin­je­ne til Den ka­tols­ke kirke og andre kirke­sam­funn.

Fore­byg­ger over­grep

Klei­ven be­røm­mer Bernt Eids­vig for å stå så ty­de­lig fram og ta an­svar. Han mener åpen­het og gode ru­ti­ner er den beste måten å fore­byg­ge over­grep på.

- Jeg tror ikke Den ka­tols­ke kirke i førs­te rekke er opp­tatt av å ta vare på sitt om­døm­me, men gjen­nom å stå fram og ta an­svar her, så styr­ker de nett­opp sitt om­døm­me og sin re­spekt. Å vise en slik type åpen­het, er en måte å vise hva som er sant og ta an­svar. Det tror jeg er om­dømme­byg­ging på en sunn og rik­tig måte.

DAGEN

Katolsk prest og overgrep

En prest i St. Paul katolske kirke i Bergen har erkjent overgrep mot en 15-årig jente.

Saken er anmeldt til politiet etter råd fra biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme.

Politiet kritiserer Oslo katolske bispedømme for å ha gått ut med en pressemelding om saken før den fornærmede jenta var blitt avhørt.

Les også
Katolsk prest innrømmer sexovergrep mot 15-åring
Les også
Politiet kritiserer kirken i overgrepssak
Les også
- Dette skal ikke skje