Politiet kritiserer kirken i overgrepssak

Po­li­ti­et kri­ti­se­rer Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me for å ha gått ut med opp­lys­nin­ger om over­g­reps­sa­ken før den for­nær­me­de jenta er blitt av­hørt.

Tirs­dag - dagen etter at en ka­tolsk prest ble an­meldt for å ha hatt sek­su­ell om­gang med en 15 år gam­mel jente - send­te bis­kop Bernt Eids­vig i Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me ut presse­mel­ding om saken.

- Dette kan ab­so­lutt på­vir­ke etter­forsk­nin­gen. Det er uhel­dig at denne ver­sjo­nen kom­mer ut før vi har fått av­hørt jenta, som jo er den som har best over­sikt over hen­del­ses­for­lø­pet, sier av­de­lings­le­der Rig­mor Ise­haug ved vold- og se­de­lig­hets­av­snit­tet i Horda­land po­liti­dis­trikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Be­last­ning for jenta

Ise­haug mener presse­mel­din­gen ikke har kom­met den for­nær­me­de 15-årin­gen til gode og ber om at po­li­ti­et får ar­beids­ro.

- Vi har i dag vært i kon­takt med jen­tas fa­mi­lie i dag. Til­bake­mel­din­gen der­fra er at om be­last­nin­gen var stor i går, da saken ble an­meldt, så er be­last­nin­gen i alle fall stor nå.

Tid­li­ge­re har det vært sagt at jenta hel­ler ikke var klar over at presse­mel­din­gen kom, men Eids­vig av­vi­ser dette over­for NTB. Han mener at kir­ken ikke hadde noe annet valg enn å gå ut med in­for­ma­sjon.

- I går var saken al­le­re­de kjent i vide mil­jø­er i Ber­gen. Hadde vi ikke gått ut med dette, hadde vi blitt kon­fron­tert med be­skyld­nin­ger om for­ti­el­se og så vi­de­re. Vi har vært gjen­nom slike saker før, sier Eids­vig.

Bis­ko­pen un­der­stre­ker at han håper at ut­spil­let ikke for­styr­rer etter­forsk­nin­gen.

- Jeg har ikke fått noen re­strik­sjo­ner fra po­li­ti­et, men jeg hadde selv­føl­ge­lig inn­ord­net meg om de hadde tatt kon­takt, sier Eids­vig.

- For­tvi­let sak

Bis­ko­pen be­skri­ver det hele som «en for­tvi­let sak».

- Det er fryk­te­lig vondt for jenta, fa­mi­li­en og den som har på­ført ska­den. Vi kan kun prøve å be­gren­se ska­de­ne, sier Eids­vig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bis­ko­pen har tid­li­ge­re in­for­mert om at pres­ten som er an­meldt for å ha hatt et sek­su­elt for­hold til 15-årin­gen i Ber­gen, har til­stått. Jenta skal selv ikke være ka­to­likk.

Bis­kop Bernt Eids­vig for­tel­ler at han ble in­for­mert om saken 8. au­gust, etter at jenta hadde be­trodd seg til en ka­tolsk prest i Ber­gen.

- For­hol­det skal ha vart om lag ei uke. Jenta er ikke ka­to­likk, men har hatt til­knyt­ning til det ka­tols­ke mil­jø­et som de to møt­tes via. Hun er norsk stats­bor­ger, opp­ly­ser han.

- Vil be­ta­le for bi­stand

Det fore­lig­ger ingen opp­lys­nin­ger om bruk av vold eller tvang, iføl­ge bis­ko­pen. Li­ke­vel un­der­stre­ker han at ei jente på 15 år ikke kan hol­des an­svar­lig i en slik si­tua­sjon.

Han sier det er førs­te gang han som bis­kop, har fått rap­por­tert inn et nytt for­hold av denne art. Vi­de­re ble for­hol­det an­meldt om kvel­den man­dag 19. au­gust, noe som skal skyl­des at fa­mi­li­en treng­te be­tenk­nings­tid.

- Det er klart at dette er en stor på­kjen­ning for jenta og fa­mi­li­en. Jeg rådet dem til å søke ju­ri­disk bi­stand, som jeg selv­sagt vil be­ta­le for, sier Eids­vig, som sist pra­tet med fa­mi­li­en 9. au­gust.

Mis­ter full­mak­ter

Eids­vig for­tel­ler at pres­tens og jen­tas ver­sjon ikke er spri­ken­de, og at han der­for ikke har grunn til å tvile på in­for­ma­sjo­nen han har fått.

- Den ak­tu­el­le or­dens­pres­tens pres­te­li­ge full­mak­ter ble truk­ket til­ba­ke med øye­blik­ke­lig virk­ning. Etter alt å dømme, er han fer­dig som prest, sier bis­ko­pen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eids­vig opp­ly­se at den an­meld­te pres­ten er på ferie i ut­lan­det og har fått be­skjed om å ikke komme til­ba­ke til Norge før po­li­ti­et til­kal­ler ham for vi­de­re etter­forsk­ning.

- For­hol­det skal ha vart om lag én uke og var full­byr­det. Pres­ten har er­kjent for­hol­det og er be­redt til å sam­ar­bei­de, sier bis­ko­pen.

Eids­vig sier at de også vil følge opp pres­ten, da «ingen vil ha glede av at han går til grun­ne».

Jenta vil avgi sin for­kla­ring etter at po­li­ti­et har av­talt et avhør med hen­nes bi­stands­ad­vo­kat.

(©NTB)

Les også
Katolsk prest innrømmer sexovergrep mot 15-åring