– Strekker tålmodigheten for langt

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at handlingsplanen mot menneskehandel skulle vært på bordet for lenge siden.

Ifølge justisministerAnders Anundsen (Frp) skulle planen vært lagt frem «utpå nyåret». Nå har den blitt utsatt til høsten.

– Vi har vist en enorm tålmodighet med regjeringen i denne saken, men den strekker den for langt. Nå må denne planen komme, sier KrF-lederen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I går meldte Dagen at både Karin Andersen (SV) og Olav Lægdene, daglig leder for Nadheim, senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, reagerte på at regjeringen har tatt seg så god tid. Hareide mener at de stadige utsettelsene vitner om at saken ikke prioriteres nok.

– Når det har tatt så lang tid, viser det at regjeringen ikke har tatt saken på alvor, sierKnut Arild Hareide.

KrF-lederen viser til at den nye statsministeren i Storbritannia, Theresa May, har gått i bresjen mot menneskehandel, og at saken er flagget høyt blant flere av høyresidens søsterpartier. Til BBC uttalte May at «menneskehandel er den største menneskerettighetskampen i vår tid».

– Det den britiske statsministeren sier burde være en inspirasjon for den norske regjeringen, sier Hareide til Dagen.

LES OGSÅ:Savner plan mot menneskehandel

Den forrige handlingsplanen mot menneskehandel gikk ut i 2014, men er gyldig inntil den blir avløst av en ny handlingsplan.

– Den nye handlingsplanen burde vært på plass allerede i 2014, sier Hareide og legger til:

– Det er ikke nok fokus og oppmerksomhet rundt dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva mener du mangler i handlingsplanen fra 2014?

– Ettervirkningene avsexkjøpsloven. Bakmenn utvikler hele tiden nye metoder, sier Hareide og viser til at menneskehandel blir stadig mer utbredt i anleggsbransjen. Han anbefaler forbrukere å stille spørsmål ved kjøp av tjenester.

– Har du tenkt på om den billige bilvasken er for billig til å være sann, eller at malerne som malte huset var svært effektive og kostet halvparten av det de vanligvis gjør? spør Hareide.

Ove André Vanebo (Frp), statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet synes utspillene til Hareide «faller på sin egen urimelighet».

– Hvis man kaster ut tiltak, så kommer man med dårlig politikk, sier Vanebo. Han viser særlig til tiltaket med en refleksjonsperiode for antatte ofre for menneskehandel.

– Det ble vedtatt raskt, og i ettertid ser man at tiltaket ikke er godt nok, og at det fort kan misbrukes. Det er synd hvis man får en mindre treffsikker politikk, sier statssekretæren. Dagen