Store Nato-utfordringer i vente for Stoltenberg

Jens Stoltenberg får kjempeutfordringer i fanget som ny generalsekretær i Nato til høsten. Men arbeiderpartilederen blir mer sekretær enn general.

Det mest akut­te Stol­ten­berg må gripe fatt i kan bli etter­virk­nin­ge­ne av Ukrai­na-kri­sen. Sit­ten­de ge­ne­ral­sek­re­tær An­ders Fogh Ras­mus­sen kal­ler Russ­lands an­nek­te­ring av Krim «den størs­te trus­se­len mot Euro­pa siden den kalde kri­gen».

Nå blir det Stol­ten­berg som får job­ben med å lede ar­bei­det med etter­døn­nin­ge­ne av Ukrai­na-kri­sen og hvor­dan den 28 land store for­svars­al­li­an­sen skal for­hol­de seg til et mer ag­gres­sivt Russ­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er usik­kert hvor mye dette vil do­mi­ne­re Stol­ten­bergs ar­beids­dag når han tar over i ok­to­ber.

Ar­tik­kel fem

- Vi kan ikke ute­luk­ke at det er en vans­ke­lig si­tua­sjon mel­lom Russ­land og Nato til høs­ten. Men dette kan ha glidd noe over når det kom­mer til høs­ten, sier se­nior­fors­ker ved NUPI, Jon Kris­ten Sko­gan.

NATO-eks­per­ten tror imid­ler­tid kri­sen mel­lom Russ­land og Ukrai­na vil føre til at Nato må klar­gjø­re hva som fal­ler inn under al­li­an­sens ar­tik­kel fem om kol­lek­tivt for­svar.

- Det må un­der­stre­kes hvil­ke for­plik­tel­ser som om­fat­tes av ar­tik­kel fem, og hva som ikke gjør det.

Is­fron­ten med Russ­land har ført til at Nato nå dis­ku­te­rer å opp­da­te­re for­svars­pla­ner, gjen­nom­føre flere øvel­ser og trap­pe opp for­svars­sam­ar­bei­det med ukrai­ner­ne.

Mer sek­re­tær enn ge­ne­ral

Men Natos ge­ne­ral­sek­re­tæ­rer har be­gren­set inn­fly­tel­se på hva al­li­an­sen be­stem­mer seg for, iføl­ge Sko­gan.

- Det er det med­lems­lan­de­ne som av­gjør, og sær­lig de store. Som noen sier, så er ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren mer sek­re­tær enn ge­ne­ral.

- Men det er jo for­skjell på ge­ne­ral­sek­re­tæ­rer når det kom­mer til hvor stor grad de kla­rer å på­vir­ke pro­ses­se­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Af­gha­ni­stan-exit

I til­legg til Russ­land-Ukrai­na-kri­sen vil Stol­ten­berg uan­sett komme til å måtte lede ar­bei­det med Natos nye rolle etter at Af­gha­ni­stan-opp­dra­get av­slut­tes ved ut­gan­gen av året.

- Øns­ket i Nato er jo å ha noen sol­da­ter igjen i Af­gha­ni­stan når kamp­styr­ke­ne blir truk­ket ut ved års­skif­tet. Men dette er ikke av­klart, sier Sko­gan.

Han un­der­stre­ker at selv om Nato trek­ker seg ut av Af­gha­ni­stan og al­li­an­sen nå «ven­der hjem», så er det ikke uak­tu­elt med nye opp­drag uten­for kjerne­om­rå­de­ne.

- Det kan melde seg ut­ford­rin­ger andre ste­der i ver­den som mange - sær­lig ame­ri­ka­ner­ne - vil føle at det er på­krevd at Nato en­ga­sje­rer seg i.

Ut­vi­del­se

Stol­ten­berg må også stre­ve med den evige byrde­for­de­lings­stri­den mel­lom Euro­pa og USA, som tar nær tre fire­de­ler av kost­na­de­ne. Og mens NATO-lan­de­ne kut­ter i for­sva­ret, bru­ker Russ­land inn­tek­te­ne fra salg av gass til Euro­pa på å ruste kraf­tig opp.

I til­legg kan Ukrai­na-kri­sen føre til at NATO-ut­vi­del­se igjen kom­mer på banen.

- Dette kan få en­kel­te til å bli varme til­hen­ge­re av ut­vi­del­se. Ikke nød­ven­dig­vis til Ukrai­na, men til andre land. Og i lys av Ukrai­na, vil det bli et mye vans­ke­li­ge­re spørs­mål enn hva det tid­li­ge­re har vært, sier Sko­gan.

«Del­tids­jobb»

Før den dra­ma­tis­ke ut­vik­lin­gen i Ukrai­na de siste må­ne­de­ne ble de størs­te umid­del­ba­re ut­ford­rin­ge­ne reg­net å ligge i det sør­li­ge nær­om­rå­det, med flykt­nings­trøm­mer fra Nord-Afri­ka, bor­ger­kri­gen i Syria og etter­døn­nin­ge­ne av den ara­bis­ke våren. Disse ut­ford­rin­ge­ne for­svin­ner ikke med det førs­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alt dette blir utvil­somt svært ut­ford­ren­de og ar­beids­kre­ven­de. Fogh Ras­mus­sens tid­li­ge­re nære råd­gi­ver, Michael Ulve­man, sier til Dag­bla­det at Stol­ten­berg vil se til­ba­ke på pe­rio­den som stats­mi­nis­ter «som en del­tids­jobb».

(©NTB)

Les også
Frykt for ebola-epidemi i Vest-Afrika