NATUR: Spektakulær natur trekker unge til Nord-Norge. Bildet viser elever fra Alta folkehøgskole på tur.

Stor pågang av søkere til folkehøgskoler i nord

– Nord-Norge fremstår som et spennende alternativ når man ikke kan reise utenlands, sier rektor.

Da Norge ble stengt ned i januar i år, påvirket det også søkertallene, men ifølge Dorte Birch, daglig leder ved Informasjonskontoret for folkehøgskolen, har situasjonen snudd.

– Nå ligger vi godt an, men det vi ser er at det er en enorm fremgang i søkere som vil til Nord-Norge, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge nettsiden fins det 84 ulike folkehøgskoler i Norge, og de unge kan velge mellom 785 linjer.

Trygt i nord

Birch skisserer flere grunner til utviklingen. Hun tror at den nordlige landsdelen vil oppleves trygt for mange fordi det er mindre smitte der. I tillegg tror hun mange vil reise til fjell og fjord og tilbringe tid i eksotisk, norsk natur.

Hun merker seg også at det er en overvekt av by-ungdom som søker seg til mindre steder. For ti år siden var situasjonen en annen. Den gangen var det færre ungdommer fra Oslo enn gjennomsnittet som valgte folkehøgskole, ifølge Birch.

– Det har vært mye fokus på unge som flytter fra bygd til by, men i valg av folkehøgskole ser vi en annen trend, oppsummerer hun.

NRK skrev i fjor at nordmenn heller ville reise til Lofoten og Nord-Norge enn Maldivene. Da er det kanskje ikke så overraskende at skolen i Lofoten opplever rekordhøye søkertall i år.

Rektor Jens Jonatan Rask tror at når man først skal reise innenlands i Norge, så oppfattes Lofoten som et eksotisk sted.

– Vi har mange søkere. Ikke minst fra Oslo, Bergen og Stavanger, opplyser han.

«Villeste, vakreste»

Espen Klungseth Rotevatn er rektor ved Norges nordligste folkehøgskole på Svalbard. På nettsiden reklameres det med at skolen holder til i «den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge». Skolen startet opp for to år siden og har 15 prosent flere søkere i år enn i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi lå litt bak en stund, og mange trodde at de unge satt «på koronagjerdet», men nå ligger vi foran.

– Hvorfor er det så mange som vil til Nord-Norge?

– Interessen for friluftsliv har eksplodert i den norske befolkningen, også blant de unge. Bor du i en by, må du reise vekk for å oppleve det på ordentlig.

Rotevatn tror at Nord-Norge, og ikke minst Svalbard, fremstår som et eksotisk reisemål for mange.

– Men det er vanskelig å leve her om du ikke liker naturen, sier han.

Hun synes de unge er tøffe som drar alene til Svalbard for å gå på folkehøgskole.

Selv dro han dit på et korseminar for ti år siden og falt pladask for stedet. Siden har han jobbet der som kateket og kirkemusiker og nå som rektor ved skolen.

Klima og natur

Også Alta folkehøgskole har gode søkertall. Flere linjer er allerede fulle og har venteliste, men de har fortsatt plass på skolen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I fjor hadde vi et spesielt år med veldig mange søkere, men det ligger an til å bli enda flere i år, sier rektor Andreas Granerud.

På spørsmålet om hvorfor så mange søker seg til Nord-Norge, svarer han med et motspørsmål: Hvorfor vil noen ikke til Nord-Norge?

Norges tydeligste

Helgeland folkehøgskole profilerer seg som Norges tydeligste kristne folkehøgskole. Skolen ligger to timer nord for grensen til Nord-Norge og er relativt ny.

Da koronaviruset pisket elevene hjem i fjor, og det ble klart at de ikke fikk dra tilbake, kjørte hun og to andre ansatte Norge rundt i bobil for å levere vitnemål til alle elevene på skolen.

– Vi har gjort et enormt løft for å gjøre oss kjent og «selger» oss på tre ting: tydelig som kristen skole, beliggenhet og nærhet mellom elever og stab.

Hun har stor forståelse for at mange ønsker seg nordover.

– Vår erfaring er at de som kommer ønsker seg en annen tilværelse og vil starte et nytt kapittel, sier hun.

Les også
Drøymer om å gi 16-åringar ny motivasjon
Les også
Syntes oppstandelsen virket umulig. Så hørte Hanna (22) et foredrag på folkehøyskolen
Les også
Først far, så sønn så bror