Stor interesse for kongefamiliens Se og Hør-klage

Kan pres­sen ta bil­der av kron­prins­pa­ret i bade­tøy og av konge­bar­na under pri­va­te ar­ran­ge­men­ter. Når Pres­sens Fag­li­ge Ut­valg (PFU) gir sin vur­de­ring tirs­dag, er in­ter­es­sen stor.

Konge­fa­mi­li­ens om­fat­ten­de klage mot Se og Hør be­hand­les tirsdag iPFU. Medie­in­ter­es­sen for klage­be­hand­lin­gen er så stor at PFU har sett seg nødt til å leie lo­ka­ler på et ho­tell i Oslo sen­trum for å møte på­gan­gen av presse­folk.

Kla­gen er fram­satt avDet kon­ge­li­ge hoff «i for­stå­el­se med konge­fa­mi­li­en» og om­fat­tet opp­rin­ne­lig opp­slag i åtte numre av Se og Hør. Tre av sa­ke­ne ble imid­ler­tid av­vist fordi de var for­el­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Kla­gen kom­mer som re­sul­tat av en ut­vik­ling der re­spek­ten for pri­vat­li­vet sta­dig set­tes under press av Se og Hør», skri­ver hoff­et, som øns­ker en klar­gjø­ring fra PFU om i hvil­ken ut­strek­ning pres­sen mener at konge­fa­mi­li­ens pri­vat­liv er be­skyt­tet. Se og Hør på sin side av­vi­ser dette som et feil­ak­tig ut­gangs­punkt og sier PFUs opp­ga­ve er å vur­de­re kon­kre­te brudd i en­kelt­sa­ker. Av­trop­pen­de ge­ne­ral­sek­re­tær i Norsk Presse­for­bund Per Ed­gar Kokk­vold har kalt saken for his­to­risk på grunn av om­fan­get og an­tall saker som er inn­kla­get.

Bade­bil­der i fleng

Hoff­et mener Se og Hør gjen­tat­te gan­ger har brutt god presse­skikk når de har skre­vet om fa­mi­li­ens med­lem­mer. Kron­prins­fa­mi­li­en har blant annet kla­get inn dek­nin­gen av deres pri­va­te jule­fe­rie på øya St. Barts i Ka­ri­bia julen 2011. Sam­let viste Se og Hør 60 bil­der av kron­prins­fa­mi­li­en i bade­tøy. Hoff­et skri­ver i kla­gen at bilde­bru­kens om­fang og in­ti­mi­te­ten i re­por­ta­sjen ikke tar hen­syn til konge­fa­mi­li­ens rett til pri­vat­liv, og at det å vise bade- og strand­bil­der er en sær­lig kren­kel­se av det pri­va­te.

Hoff­et har også kla­get inn en re­por­ta­sje om kron­prins­pa­rets penge­bruk under samme ferie. Iføl­ge Se og Hør kos­tet fe­rien på 11 dager over en halv mil­lion kro­ner, og viste til lei­e­pri­sen på en villa og en luk­susya­chtsom kron­prins­fa­mi­li­en skal ha be­nyt­tet. Hoff­et mener Se og Hør har skre­vet en rekke feil i saken uten at de fikk mu­lig­het til et til­svar. «opp­lys­nin­ge­ne ut­gjør (...) ster­ke be­skyld­nin­ger om om­fat­ten­de penge­bruk», står det i kla­gen.

Of­fent­li­ge stren­der

Se og Hørs an­svar­li­ge re­dak­tør Ellen Arn­stad skri­ver i sitt til­svar at konge­fa­mi­li­en må regne med å bli fo­to­gra­fert når den opp­hol­der seg på of­fent­li­ge stren­der, og i sær­de­les­het når de vel­ger å fe­riere på St. Bart, som om­ta­les som en øy med «høy­ere kjen­dis­tett­het enn kan­skje noen andre ste­der i ver­den på den tiden av året».

Når det gjel­der kost­nads­spørs­må­let står Se og Hør fast ved å ha brakt kor­rek­te opp­lys­nin­ger om St. Barts-fe­riens to­talt kost­nad.

I vår for­søk­te Slot­tet å få opp­nevnt en fri­vil­lig tredje­part til å vur­de­re kost­na­de­ne, fordi de ikke ville ut­le­ve­re opp­lys­nin­ge­ne di­rek­te til Se og Hør, men dette av­vis­te bladet.

Bil­der av barna

Også bil­der som ble tatt av prins Sver­re Mag­nus og Ma­ri­us Borg i for­bin­del­se med en pri­vat burs­dags­fest for konge­pa­ret på Bygd­øy kongs­gård er kla­get inn. «Bil­der er tatt i det skjul­te gjen­nom et be­vok­tet gjer­de inn på konge­pa­rets pri­va­te ei­en­dom, og det fore­lå ikke sam­tyk­ke til fo­to­gra­fe­rin­gen av barna», står det i kla­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se og Hør av­vi­ser at de tok bilde av barna i skjul, og sier fo­to­gra­fe­rin­gen ble gjort ved por­ten i de kon­ge­li­ge gar­dis­ters åsyn, og mener de hadde rett til å ta bilde av konge­bar­na ved denne an­led­nin­gen.

Kla­gen om­fat­ter også to saker der Se og Hør si­ter­te fra in­ter­vju­er som hen­holds­vis kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit og prin­ses­se Märtha Loui­se hadde gitt til et tysk og et dansk blad. Hoff­et mener sa­ke­ne mang­ler full­ver­dig kre­di­te­ring slik at det ser ut som de har gitt in­ter­vju­ene di­rek­te til Se og Hør.