Stoltenberg helt og fullt bak Djupedal

Statsminister Jens Stoltenberg stiller seg helt og fullt bak kunnskapsminister Øystein Djupedals forbudslinje i friskolesaken. Men han har et gledelig julebudskap til Steinerskolen og Montessori: Deres søknader om nye skoler vil bli godkjent.

Stoltenberg (Ap) oppsummerte onsdag to måneders regjeringsmakt. Det foregikk selvsagt på Soria Moria konferansesenter, der regjeringserklæringen ble forhandlet fram i tre intense uker etter valget.

? Vi er godt i gang. Skritt for skritt og på område etter område forandrer vi hverdagen for folk flest. Regjeringen har gjort et verdivalg, og kursen er endret, særlig på tre viktige områder: Mer fellesskap, mindre forskjeller og en mer aktiv utenrikspolitikk, sier Stoltenberg.

Han føler seg trygg på at SV er ganske fornøyd og at partiet innser at det oppnår mer i regjering enn utenfor. Kunnskapsminister Djupedal (SV) får statsministerens uforbeholdne støtte.

Varslet i valgkampen
? I friskolesaken har han gjort det vi alle er enige om, og det vi varslet under valgkampen. Vi skal gi mer til fellesskolen og stanse privatiseringsbølgen. Dette har full oppslutning i regjeringen, sier Stoltenberg.

Samtidig presiserer han at regjeringen fortsatt vil holde døren åpen for skoler som er basert på livssyn og alternativ pedagogikk. Dette betyr at regjeringen vil fortsette den praksis Bondevik-regjeringen førte, inntil det store frislippet kom for et par år siden etter påtrykk fra Høyre.

? Vi føler oss trygge på det juridiske grunnlaget og de vurderingene som regjeringsadvokaten har gjort, sier statsministeren. Alle søknader blir stilt i bero inntil et lovforslag om endring i friskoleloven er vedtatt av Stortinget utpå våren en gang.

Stoltenberg støtter også den omstridte delen av friskoleforbudet, der Djupedal går så langt som å stanse dem som allerede fikk sin søknad godkjent av den forrige regjeringen, men som ennå ikke har startet opp skoledrift. Statsministeren viser her til den overordnede politiske målsettingen om å stanse privatiseringen av skolevesenet.

Roen har senket seg
Stoltenberg sier at arbeidet i regjeringen er enklere og mer oversiktlig enn han hadde forestilt seg.

? Det er mindre diskusjon om politiske saker enn det jeg regnet med. Og når regjeringen har debattert ferdig, senker roen seg. Tidligere var det slik at da begynte kampen for alvor, sier han. Men selv om alt går lettere for en flertallsregjering, skal alle vedtak forankres i partigruppene på Stortinget. Selv opposisjonen skal bli lyttet til.

Som regjeringssjef er Stoltenberg innstilt på å leve med diskusjon, mellom og internt i partiene, men regjeringen må til slutt fatte et vedtak og stå på det. Så langt synes han ikke debattene har svekket regjeringens beslutningskraft eller gjennomføringsevne.

? Jeg er trygg på SV. De føler at de får gjennomslag og at de er med på å forandre virkeligheten. SVs statsråder gjør en kjempejobb. Og Kristin Halvorsen har selv sagt at SV har utrettet mer på to måneder i regjering enn 44 år i opposisjon, sier Stoltenberg.

Og selv om oppslutningen om regjeringspartneren er nede på et lavmål, mener han at det ikke er noen løsning å være utenfor og at SV selv ser det veldig godt. Han legger sjenerøst til at han hele tiden lærer noen av diskusjonene med SV og Sp.

Hovedsaker
Regjeringens hovedsaker til våren blir en stortingsmelding om eldreomsorgen, der Soria Moria-erklæringen lover 10.000 flere ansatte.

Pensjonsforliket skal følges opp med en serie konkrete vedtak, og kampen mot kriminalitet skal skjerpes, særlig når gjelder grov vold og voldtekt. Flere nye fengsler skal bygges for å få vekk soningskøene.
? Noen ganger er det slik i Norge at det er flere som venter på å sone enn å få slippe ut. Dette er et samfunnsproblem, og det er et problem for den enkelte, sier statsministeren.

Han lover at regjeringen raskt skal komme med tiltak mot familievold, blant annet økt bruk av DNA-registrering og en prøveordning med elektroniske fotlenker for overgripere.

©NTB