Sterke reaksjoner på Nord-Koreas rakettoppskyting

De internasjonale reaksjonene er sterke etter at Nord-Korea skjøt opp en langdistanserakett. FNs sikkerhetsråd innkaller til krisemøte.

Fordømmelser kommer fra både USA, Japan, Russland, Storbritannia og Frankrike.

USA kaller oppskytingen provoserende og destabiliserende og sierNord-Koreas «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Kims kommunikasjon

Fra Moskva heter det at «slike handlinger medfører en betydelig forverring av situasjonen på Den koreanske halvøy og i det nordøstlige Asia som helhet.

Det var søndag morgen lokal tid at langdistanseraketten ble skutt opp fra en base i Nord-Korea.FNs sikkerhetsråd har innkalt til krisemøte søndag ettermiddag for å drøfte saken.

Nore fordømmer

Også Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas rakettoppskytning.

– Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier Brende i en uttalelse søndag.

LES:USA og Sør-Korea diskuterer rakettutplassering

Han sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

– Uakseptabel

Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel», mens det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sier at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

Vil utplassere rakettsystem

Søndag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettforsvarssystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Brudd på FN-resolusjoner

Myndighetene i Pyongyang hadde på forhånd varslet at landet ville sende opp en satellitt som skal overvåke jorden, men flere land har uttrykt sterk skepsis til den forklaringen.

SYNSPUNKT:2015 - fryktens år

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet.

Oppskytingen skjedde kun få timer etter at det varslede tidsvinduet ble innsnevret og skjøvet fram et døgn.