Statsministre ber Kongos president om å sende Joshua French hjem

I et fel­les brev ber stats­mi­nist­re­ne i Norge og Stor­bri­tan­nia Kon­gos pre­si­dent om at Jos­hua French kan bli sendt hjem til Norge.

Uten­riks­de­par­te­men­tets spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide møtte man­dag mor­gen Kon­gos pre­si­dent Jo­seph Ka­bi­la på hans kon­tor i ho­ved­sta­den Kins­ha­sa. Også den bri­tis­ke am­bas­sa­dø­ren del­tok på møtet etter­som French også er bri­tisk stats­bor­ger.

Sam­men over­le­ver­te de to di­plo­ma­te­ne bre­vet fra stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) og bri­te­nes David Ca­me­ron. Under det 45 mi­nut­ter lange møtet ble Ka­bi­la bedt om å bidra til at den nors­ke fan­gen kunne sen­des hjem. Den over­ras­ken­de ut­vik­lin­gen i den snart fem år lange saken skjed­de dagen før den nye retts­sa­ken mot Jos­hua French skal star­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En ap­pell

I bre­vet er det ut­trykt be­kym­ring for si­tua­sjo­nen til French som nå har sit­tet over fire og et halvt år i kon­go­le­sisk feng­sel. Han har i løpet av denne tiden aldri vært uten­for mu­re­ne

- Det ble også ret­tet en ap­pell om at man for­sø­ker å finne fram til en løs­ning på hu­ma­ni­tært grunn­lag som gjør det mulig for French å re­tur­ne­re til Norge. Det un­der­stre­kes også i bre­vet at dette må skje i full re­spekt med Kon­gos su­ve­re­ni­tet, sier Eide til NTB.

Også Kon­gos uten­riks­mi­nis­ter del­tok på møtet som skjed­de i kjøl­van­net av at Eide før jul hadde en rekke for­mel­le og ufor­mel­le møter med myn­dig­hets­per­soner i Kongo. Han kom til­ba­ke til Afri­ka lør­dag og star­tet umid­del­bart opp igjen det di­plo­ma­tis­ke ar­bei­det.

- Det var et vel­dig venn­lig tone under møtet, og pre­si­den­ten var kjent med hva vi kom til å ta opp. Jeg tol­ker dette po­si­tivt, sier Eide.

Brev fra Mo­land

Under det 45 mi­nut­ter lange møtet la Eide også fram et brev fra fa­mi­li­en Mo­land hvor det går fram at de mener Jos­hua French er uskyl­dig i søn­nen Tjost­olv Mo­lands død, og at de vil avstå fra å for­føl­ge saken øko­no­misk over­for kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter.

- Her i Kongo ven­ter man at fa­mi­li­en vil sak­søke sta­ten fordi deres sønn døde i et feng­sel her nede. Det har de sagt at de ikke vil gjøre der­som Jos­hua nå set­tes fri. Der­for har et slik brev stor tyng­de her i lan­det, for­kla­rer Kari Hilde French som var til stede da ny­he­ten om møtet ble gjort kjent man­dag etter­mid­dag.

Saken flyt­tet?

Tross gode ny­he­ter er det ikke ven­tet at møtet med Ka­bi­la eller bre­vet fra de to stats­mi­nist­re­ne vil ha noen inn­virk­ning på retts­sa­ken som star­ter tirs­dag. Da vil Jos­hua French bli stilt til an­svar for døds­fal­let på den enes­te ven­nen han hadde i feng­se­let. Den mi­li­tæ­re på­tale­myn­dig­he­ten mener å kunne be­vi­se at Mo­land ble dopet ned og drept, men for­sva­rer­ne sier denne tolk­nin­gen av be­vi­se­ne må ba­se­re seg på en mis­for­stå­el­se.

Det ble av prak­tis­ke år­sa­ker tid­lig klart at retts­sa­ken ville fore­gå inne i N'dolo-feng­se­let hvor French al­le­re­de har sonet i over to år. Inne i et kan­tine­rom som bare er del­vis over­byg­get, er det tenkt at den tre dager lange retts­sa­ken skal av­hol­des.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sent man­dag kveld ble det imid­ler­tid gitt opp­lys­nin­ger om at retts­sa­ken var flyt­tet til lo­ka­ler i den mi­li­tæ­re retts­byg­nin­gen ikke langt unna feng­se­let. Dette ble av­vist av dom­mer Serge Ka­bon­do som er øvers­te leder av mi­li­tær­tri­bu­na­let i Kins­ha­sa.

- Dette må ha sin bak­grunn i gal in­for­ma­sjon. Det er jeg som be­stem­mer hvor ret­ten skal set­tes, og jeg har ikke end­ret noe, sier Ka­bon­do til NTB sent man­dag kveld.

Ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold sier til NTB at det er Uten­riks­de­par­te­men­tet som er kil­den til at retts­pro­ses­sen er flyt­tet. UD kunne man­dag kveld ikke svare på om de var inne i bil­det med å få flyt­tet retts­sa­ken til andre lo­ka­ler. (©NTB)

Les også
French-saken for retten i Kongo 7. januar
Les også
Familiene mener UD har sviktet i Kongo-saken